24 Mart 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 24 Mart 2014

Haftanın son gününde satıcılı seyreden BIST 100 endeksi Cuma gününü %1.05 ekside 64,579 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %1.04 gerileyerek 78,722 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.72, bankacılık endeksi (xbank) %1.25 gerilerken haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu. Haftalık bazda Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin ortalama %2.06 değer kazandığını da belirtelim.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kaygılamaya ya da kötümser olmaya gerek olmadığını, Türkiye'nin geleceğinin çok parlak olduğunu ve şu anda yapılanlar sayesinde Türkiye’nin 20-30 sene sonra inanılmaz bir noktaya geleceğini ifade etti. Hane Tüketim Endeks verilerine göre Şubat 2014’te hane tüketimi Ocak ayına göre sabit fiyatlarla %1, cari fiyatlarla %2 arttı. Akaryakıtta dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını sınırlandıran "tavan fiyatı" kararının pompa fiyatlarına yansımasıyla 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3-6 kuruş, 97 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 10-13 kuruş, motorinin litre fiyatı 18-24 kuruş geriledi. Geçtiğimiz aylarda kurdaki ciddi dalgalanmanın ithal girdi kullanarak üretim yapan KOBİ'lerin finansal yapılarında sorunlara neden olduğunu vurgulayan Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere,   en azından 2014’ün ilk yarısının KOBİ'ler için çok parlak bir yıl olmayacağını ifade etti.

Şirket haberlerine gelirsek, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil’in, 2003 yılında 1.5 milyar dolar olan cirolarının bu yıl 11.4 milyar dolara yükseldiğini ve 2023 hedeflerinin de 24 milyar dolar olduğunu ifade ettiğini görüyouz. EPDK’nın, BOTAŞ'ın, 2013 ulusal iletim şebekesi yatırım tavanını 317.71 milyon TL olarak revize ettiğini belirtelim.

Küresel piyasalara baktığımızda, ABD hisselerinin, bazı sektörlerdeki düşüşün etkisinde kaldığını ve sabah saatlerindeki kazançları silerek haftanın son gününü ekside kapadığını görüyoruz. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Başkan Jannet Yellen'ın faiz oranı artışı tahminini desteklerken, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher da tahvil alımlarının her toplantıda azaltmasının, 2014 sonuna doğru alımların bitirileceğine dair sinyal verdiğini ifade etti. Finansal risklerin arttığı Çin'deki 1.8 trilyon dolarlık tröst sektöründeki temerrüt vakalarının hem eylemleri tetiklediğini hem de hukuk uzmanlarının daha açık yatırım ürünlerinin satış kuralları için çağrılarda bulunmasına neden olduğunu belirtelim. Çin Öncü PMI verisi üst üste 5. ayında da zayıflayarak, ülkenin %7.5 büyüme hedefine yönelik endişeleri artırdı. Bu verinin ardından Çin'in teşviklerin genişletileceğine dair beklentilerin artmasıyla Asya borsaları Haziran'dan beri en büyük 2 haftalık düşüşünden sıçrama yaptı.

Hiç yorum yok: