17 Mart 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 17 Mart 2014

Haftanın son gününe ekside başlayan BİST100 endeksi gün içinde kayıplarının çoğunu geri kazandı ve günü sadece %0.10 ekside 63,278 puandan tamamladı. BIST30 endeksi ise %0.03 yukarıda 76,833 puandan haftayı sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.13 gerilerken, bankacılık endeksi (xbank) %0.43 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu. Haftalık bazda Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin ortalama %0.29 değer kazandığını da belirtelim.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2014 Balıkesir Ekonomi Ödülleri töreninde bir konuşma yaptığını görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde uzaya gönderdiğimiz uydumuzun bir kilosunun 6 ton tekstile bedel olduğunu vurgulayan Şimşek, tekstil üretmeye devam edeceğimizi fakat aynı zamanda katma değeri zincirinde bilgi, teknoloji yoğun ürünlere gitmemiz ve katma değer zincirinde yukarı çıkmamız gerektiğni belirtti. Denizli’de 2013 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye'deki tüm ihracatçıların, Türkiye'nin sanayisi ve hammaddesini kontrol etmek zorunda olduğunu, Türkiye’de tüketim alışkanlıkları ve dağıtım ağları ile ilgili politikaların üretilmesi ve uygulanması gerektiğini söyledi. Otomotiv Sanayii Derneğinin verilerine göre Türkiye'nin Ocak-Şubat aylarındaki otomotiv ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %7 düşüş gösterdi.


Şirket haberlerine baktığımızda, THY Genel Müdürü Temel Kotil’in, 2014 yılı için Afrika'da 13 yeni noktaya uçmayı planladıklarını açıkladığını görüyoruz. Türk Telekom’un 1 milyar dolara kadar borçlanma aracı ihracına yönelik başvurusunun SPK tarafından onaylandığını belirtelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, beklenmedik şekilde gerileyen ÜFE ve tüketici güveni rakamlarının haftasonu Kırım’da yapılan referanduma yönelik belirsizlikle birleşmesiyle ABD hisselerinin haftanın son işlem gününde düşüşü sürdürerek 2014 yılındaki kazançları tersine çevirdiğini belirtelim. Son günlerde tartışmalara sebep olan Kırım referandumunda oy verme işlemi dün sona erdi ve ilk sonuçlara göre referandumdan Rusya'ya bağlanma kararı çıktı. Çin borsası ise hükümetin yuanın işlem bandını genişletmesinin ardından para biriminin gerilemesi üzerine üzerine yükseliş gösterdi. Güney Kore'nin yeni göreve gelen merkez bankası başkanı Lee Ju Yeol, Güney Koreli vatandaşların daha yüksek faizlere hazırlıklı olması gerektiğini ifade ederek ülkenin bu yıl faiz artıracağına dair sinyal verdi. Harvard Üniversitesi Profesörü Jeffrey Frankel, Euro bölgesinde enflasyon ve istihdamın hedeflenen seviyelerden uzak olduğunu bu nedenle de Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasını daha çok fazla gevşetmesi gerektiğini ifade eden bir makele kaleme aldı

Hiç yorum yok: