13 Mart 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 13 Mart 2014


BIST100 endeksi dün güne ekside başladıktan sonra özellikle ikinci seansta hızlanan alımlarla günü %0.31 yukarıda 63,258 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %0.61 artıda 76,701 puandan günü sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.39 düşüş gösterirken, bankacılık endeksi (xbank) %1.75 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve SAHOL oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre Türkiye'nin Ocak ayı cari işlemler açığının 4 milyar 877 milyon dolar olarak, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığının ise 64 milyar 8 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Otomotiv Sanayii Derneği verilerine göre Türkiye'nin otomotiv üretimi Şubat ayında %11 azalarak 83.140 adete inerken, ihracat %5 geriledi ve 69.287 adet olarak gerçekleşti. Son günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) tek bir çatı altında birleştirileceğine yönelik çıkan haberler hakkında yorum yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ne bugün için ne de ileriye dönük olarak böyle bir birleşmenin gündemlerinde olmadığını söyledi. 2003-2004 yıllarında bu iki kurumun birleştirilmesine yönelik bir çalışma yaptıklarını hatırlatan Ali Babacan,  çalışmanın sonucunda ise böyle bir birleşmenin fayda getirmeyeceği kanaatine ulaştıklarını anlattı.


Şirket haberlerine baktığımızda, TAV Havalimanları Holding'in 19 ayda yapımını tamamladığı, yılda 25 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenen İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminalinin önümüzdeki hafta hizmete açılacağını görüyoruz. Hatırlatmak gerekirse 2012 yılındaki ihalede 610 milyon euro artı KDV'lik en yüksek teklifi veren TAV’ın, İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali'ni 2032 yılı sonuna kadar işletme hakkını almıştı. Son olarak bir İtalyan gazetesinde yer alan habere göre hisseleri satışa çıkarılan İtalyan beyaz eşya üreticisi Indesit ile Türkiye’den Arçelik, Çin’den Haier ve Amerika’dan Whirpool’un ilgilendiğini görüyoruz. Yine aynı habere göre 21 Mart’ta tamamlanacak hisse satışında Arçelik daha avantajlı görülüyor.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin Ocak ayında, enerji üretimindeki zayıflamaya bağlı olarak sürpriz bir şekilde gerilediğini ve bölgede hala ekonomik açıdan kırılganlık olduğu sinyallerini verdiğini görüyoruz. Bu veriyle birlikte bazı şirketlerin hisse satışı yapması ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin devam etmesiyle Avrupa hisseleri son bir ayın en düşük seviyesine indi. Çin'de sanayi üretimi, yatırım ve perakende satış büyüme verileri Ocak ve Şubat aylarında beklentilerin altında gerçekleşti. Çin Başbakanı Li Keqiang, bazı temerrütler kaçınılmaz olsa bile, finansal risklerin  sistemik hâle gelmediğinden emin olunması gerektiğini söyledi. Japonya'da ise sendikalar ayda 19 dolar ile son yıllardaki en yüksek ücret artışını aldı.

Hiç yorum yok: