11 Şubat 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 11 Şubat 2014

Haftanın ilk gününe düşüşle başlayan BİST100 endeksi genel olarak satıcılı geçen günün ardından %0.87 aşağıda 64,050 puandan sonlandı. BİST30 endeksi ise %0.97 düşüşle 77,734 puandan günü sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.83, bankacılık endeksi (xbank) %0.70 gerilerken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Aralık ayı sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde %7.1 artış kaydettiğini görüyoruz. Takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretimi ise %6.9 arttı. 22.1 milyar euro'ya Limak-Kolin-Cengiz-Mapa ve Kalyon Ortak Girişim Grubu'na ihale edilen 3. Havalimanı projesinin ÇED olumlu kararının yürütmesi İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun haftalık verilerine göre bankacılık sektörünün toplam kredi hacminin 31 Ocak itibarıyla bir önceki haftaya göre %0.14 artışla 1 trilyon 94 milyar 884 milyon TL’ye yükseldiğini belirtelim. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre geçen yıl Türkiye’nin yaptığı 151 milyar 868 milyon dolarlık ihracatın %45'i Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkelere gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye’nin Ocak ayında ABD'ye yaptığı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre %19 arttı. Elektrik-elektronik sektörünün Ocak ayı ihracatı ise geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %9.5 artışla 935 milyon dolara yükseldi.

Şirket haberlerine baktığımızda, 2013 yılı finansal sonuçlarını açıklayan Yapı Kredi'nin konsolide net kârının, %74 artarak 3 milyar 659 milyon TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu kâr rakamının, Yapı Kredi Sigorta'nın satışından elde edilen 1 milyar 284 milyon TL'lik geliri de içerdiğini belirtelim. Ek olarak TTNET Genel Müdürü Kaya’nın, son 5 senenin en yüksek abone kazanımını gerçekleştirdiklerini, gelirlerinin %11 oranında arttığını ve 2013'te 3.5 milyar TL’lik ciroya ulaştıklarını ifade ettiğini de ekleyelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, dikkatlerin Fed Başkanı Janet Yellen'ın, Temsilciler Meclisi Finansal Komitesi önünde bugün gerçekleştireceği sunumda olduğunu görüyoruz. Bu konuşma öncesinde ABD hisseleri dalgalı seyrettikten sonra günü artıda kapattı. Boston Fed Başkanı Rosengren, tahvil alımlarının aşamalı olarak azaltılmasından yana olduğunu ifade etti. ABD Merkez Bankasının eski başkanlarından Alan Greenspan, ABD'deki istihdam piyasasının, iş arayanlar ile açık pozisyon olan işler arasındaki dengesizlikten ötürü karmaşık olduğunu söyledi. İngiltere'nin en büyük ikinci bankası Barclays Plc, 2013 yılı için tahminlerin altında kâr açıkladı. Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu, nakit sıkışıklığını önlemek amacıyla ülkenin bazı küçük bankalardan likidite yönetimlerini güçlendirmelerini istedi.

Hiç yorum yok: