7 Şubat 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Dün beklenildiği kadar güvercince sinyaller içermeyen Draghi açıklamaları ön plandayken, tarım dışı istihdam öncesinde tahvil faizlerinde yükseliş, hisse senetlerinde son sert satış baskısı ardından tepki yükselişlerinin etkili olduğunu gördük. Ocak ayı başlarından bu yana hisse senetlerindeki satış baskısı ile güvenli liman algılaması ile  200 günlük ortalamalarına yaklaşan ABD 10 yıllıkları dün 2.70’lere toparlarken, kısa vadeli düzeltme sürecindeki S&P 500 bütün sektörlerdeki alımlarla günü %1.24 artıda 1773 seviyesinden kapattı. 2013 zirvelerini test eden CBOE S&P 500 30 günlük volatilite endeksi VIX %13.6 düştü. Benzer şekilde gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki rahatlama ile gelişmekte olan ülke hisse senetlerinde de yükselişler gördük. MSCI GOP dolar bazında %1.44 yükselirken, TL’deki rahatlama ile birlikte MSCI Türkiye endeksi %5.08 artıda günü tamamladı. Bu sabah Japonya borsası %2 artıda. Çin’de ise tatil sonrası zayıf görüntü hakim. Bugün günün odak noktasında Ocak ayı tarım dışı istihdam rakamı var.  (beklenti 175.000 185.000 aralığında)

Tarım dışı istihdam öncesinde açıklanan verilere bakacak olursak,  ADP istihdam verisi, Ocak ayında +175.000 kişi artışla (beklenti:+185.000) beklentilerin sınırlı altında kalsa da, Aralık ayı rakamındaki  238.000’den 227.000’e sınırlı revizyonla birlikte değerlendirildiğinde istihdama yönelik olumlu görüntünün korunduğu söylenebilir. ADP istihdam tarım dışı istihdam verisi için öncü gösterge olarak izleniyor ve  Aralık ayı haricinde bakıldığında son dönemde ADP ve tarım dışı istihdam arasındaki korelasyonun güçlü olduğunu belirtmekte fayda var. Hatırlanacağı üzere Aralık ayındaki güçlü ADP verisine karşın,  Aralık ayı tarım dışı istihdam verisinde (+74.000) oldukça düşük seviyede rakamlar görmüştük. Bu doğrutluda ADP verisi, ISM Hizmet verisinde istihdam alt endeksindeki yükselişin devamı (55.6’dan 56.4’e) ve diğer taraftan diğer bir öncü gösterge olarak izlenen haftalık işsizlik maaşı başvurularında Ocak ayında dört haftalık ortalamanın Aralık ayı ortalamasının altında kalması ile birlikte düşünüldüğünde, tarım dışı istihdamdaki zayıflamanın geçici olduğuna yönelik beklentileri destekler nitelikte olduğu söylenebilir.
Dün hisse senetlerinde tepki yükselişleri görmüş olsak da istihdam rakamları ardından ABD faizlerindeki seyir diğer varlık grupları için de belirleyici olabilir. Tarım dışı istihdamın güçlü sinyaller içermeye devam etmesi piyasalarda likidite endişeleri ile soru işareti mi yaratır, yoksa büyümeye yönelik olumlu mu algılanır sorusu ön planda. Burda da özellikle gelişmekte olan piyasalardaki tepki ön planda olabilir. EM’lerin zayıf veri gelse dahi temel endişelerle önümüzdeki dönemde kötü performans gösterme olasılığı gözardı edilmemeli. Ki bir süredir dikkat çektiğimiz gibi EM döviz ETF’i önemli destek seviyesini test ediyor ve bu seviyenin aşağı geçilmesi EM’lerdeki baskının güçlenmesine neden olabilir.
Kısacası gelişmekte olan ülke döviz kurları ile birlikte Japon Yenindeki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Kısa vadede gelişmekte olan ülke kurlarındaki nispi rahatlama ile piyasalardaki tepki denemeleri devam edebilir. Fakat daha orta vade için Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: