4 Şubat 2014 Salı

Piyasalara Bakış


Hisse senetlerinde küresel boyut alan düzeltme dalgası dün de etkili olmaya devam etti.  Zayıf Çin PMI verileri ardından dün ABD’de açıklanan ISM imalat endeksinin de sert düşüşe işaret etmesi hisse senetlerinde sert satış baskısına neden oldu. Geçtiğimiz hafta 50 günlük ortalamasının altına inerek kısa vadeli düzeltme sürecini teyit eden S&P 500 endeksi, oldukça düşük seviyede gerçekleşen ISM imalat endeksi ile birlikte %2.28 sert düşüşle 1741 seviyesine geriledi  ve 1770’lerdeki Aralık ayı ortalarındaki destek seviyesinin altına inmiş oldu. Geçtiğimiz haftalarda da dikkat çektiğimiz bazı varlık volatilitelerindeki artış ön plandaydı. CBOE S&P 500 30 günlük volatilite endeksi VIX %16.4 yükselişle 21.44’e ulaştı. Güvenli liman algılaması ile hisse senetlerinden bonolara rotasyonun devam ettiğini gördük.

 

Riskli varlık sınıfındaki gelişmekte olan piyasalarda ise döviz kurlarındaki volatilite ön planda olmaya devam etti. Dün MSCI GOP endeksi dolar bazında %1.41 gerilerken , MSCI Latin Amerika % 2.21 , MSCI Brezilya %3.2 geriledi.  Bu sabah sert satış baskısının Asya piyasaları genelinde de etkili olduğunu görüyoruz. Japonya %4.2 ekside. Çin Borsasının tatil nedeni ile hafta genelinde kapalı olduğunu hatırlatalım.

 

Bugün makro tarafta takip edilecek önemli bir veri yok. Almanya Başbakanı Merkel ve Başbakan Erdoğan bugün Berlin'de görüşüyor. Hafta genelinde ise ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve ayrıca Perşembe günkü ECB toplantısı odak noktasında. Geçtiğimiz hafta beklenenin altında kalan HICP enflasyon verisi ardından ECB’den gelecek mesajların önemi daha da artttı. Zayıf ISM imalat verisi ardından ise ABD’de açıklanacak ADP istihdam ve  tarım dışı istihdam rakamlarında Aralık ayındaki zayıf rakamların geçici olup olmadığına yönelik sinyaller aranıyor.

 

Dün açıklanan makro verilere baktığımızda ABD ISM imalat endeksi Ocak ayında beklentilerin de altında kalarak 56.5’den 51.3’e sert düşüş gösterdi. (beklenti: 56.0) Yeni siparişler 64.4’den 51.2’ye, İstihdam endeksi ise 55.8’den 52.3’e geriledi. Ayrıca alt endekslerde fiyat endeksindeki yükseliş de ön plandaydı. (gerçekleşen: 60.5 beklenti: 54.0 önceki: 53.5)

 

Dün yurtiçinde açıklanan enflasyon rakamlarında beklentilere paralel şekilde volatil olan gıda fiyatlarındaki artışın ve TL’deki zayıflamanın etkili olduğunu gördük. Manşet TÜFE Ocak ayında %1.7 artarken %1.6 olan piyasa beklentilerine yakın seviyede gerçekleşti ve yıllık bazda %7.4’den %7.5’e yükselmiş oldu.  Merkez Bankasının önem verdiği çekirdek enflasyon göstergelerinde ise (H,I) artış baskısı görülmeye devam edildi.

 

Kısacası açıklanan rakamlar Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğine yönelik açıklamalarını ve gecelik faizlerde ve haftalık repo faizinde artışı içeren son PPK kararlarını da bir bakıma destekler nitelikteydi.  Satış baskısı alında kalmaya devam eden MSCI Türkiye endeksi dün dolar bazında %1.06 ekside günü tamamladı. Türkiye CDS’lerinin  270’den 276’ya yükseldiğini gördük.

 
Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Gelişmekte olan ülke döviz kurlarını izlemeye devam ediyoruz. EM döviz etf'i kritik destek seviyesinin altında.

Hiç yorum yok: