7 Şubat 2014 Cuma

Moodys


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, FED’in QE’lerde yapacağı azaltımın gelişen piyasalar üzerinde önemli etkileri olacağını belirtti.
 THE LİRA- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in bugün yayınladığı raporunda dengesizliklerin yüksek oluşuna dikkat çekilirken, FED’in varlık alımlarında yapacağı azaltımın likidite üzerinde etkilerine yer verildi. 
 
Dış dengesizliğe açık fonlama ihtiyacı yüksek olan ülkelerde kırılganlığın da yüksek olacağı belirtilen raporda,  döviz rezervi güçlü olmayan ve dalga kur rejimini benimsemiş olan ülkelerin daha hasas olacağına vurgu yapıldı. 
 
Moody’s raporunda son dönemde Güney Afrika ve Türkiye’de kurlarında FED kararı ile en çok darbe yinen kurlar olduğu kaydedilirken, geniş cari açığın da bu süreçte etkili olduğu kaydedildi. Yapılan değerlendirmede Brezilya’da hareketin FED kararı öncesinde başladığı kaydedilirken, Rusya’nın ise kendisini likiditesi ile koruduğu dile getirildi. 
 
Moody’s baş ekonomisti Lucio Vinhans de Souza, hazırlanan raporda FED’in kararının maliyetinin gelişen ekonomilerde gelişmiş ekonomilere oranla daha fazla hissedildiğini belirtti. Azaltım kararı sonrasından yabancı akışında yaşanan azalmanın gelişen piyasaları daha kırılgan hale getirdiğinin altı çizildi.  

Hiç yorum yok: