23 Ocak 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 23 Ocak 2014

Dün yükselişle açılan BİST100 endeksi gün içerisindeki yukarı ve aşağı yönlü dalgalanmalara rağmen kapanışta %1.58 artıda 67.367 puandan sonlandı. BİST30 endeksi de %1.58 yükselişle 82.226 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.25, bankacılık endeksi (xbank) %2.06 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Euro ve Dolar’ın güne rekorla başladığını görüyoruz. Euro’nun 3.10 TL’nin üzerine çıkarken, Dolar ise 2.29 TL seviyelerini gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan gelen açıklamada, 27 Ocak Pazartesi ve 30 Ocak Perşembe günü Ek Parasal Sıkılaştırma (EPS) uygulanacağı ve faiz oranının %9 olacağı belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı bir açıklamada, 107 dolarlık ham petrol fiyatının ve 2,27 dolar/TL paritesinin 1 yıl boyunca sürmesi halinde yaklaşık 7 milyar dolarlık bir maliyet artışı olacağını belirtti. Buna karşın Şubat ayında doğalgaza zam yapılmayacağını vurguladı ve enerji üretiminde yerli kaynakların kullanımını artırıp, üretimde sudaki ucuz maliyetlerle, doğalgazdaki pahalı maliyeti karşılamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO), "Global İstihdam Trendleri 2014" raporunda, Türkiye'de işsizlik oranının 2014'te %10, 2015'te %9.7 ve 2016'da %9.6 olacağı tahminine yer verildi. Ayrıca, Türkiye İş Kurumu, 2013 yılı Aralık ayı itibariyle kayıtlı işsiz sayısını 2 milyon 610 bin 969 kişi olarak tespit etti.

Şirket haberlerine baktığımızda, Bank Asya’dan vadesinden önce çektiği mevduat ile gündeme gelen Türk Hava Yolları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, şirketin çalıştığı tüm bankaların kredibilitesini gözden geçirerek gerekli aksiyonların alındığını ifade ederek, THY’nin herhangi bir kaybının söz konusu olmadığını vurguladı. Ek olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na ait Kocaeli Derince Limanı'nın 36 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinde katılımcılardan teklif gelmemesi üzerine ihale iptal oldu.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Çin'den gelen imalat verisi sonrası yavaşlamaya ilişkin endişelerin güçlendiğini görmekteyiz. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de, HSBC öncü imalat endeksi, üretim ve siparişlerdeki soğumaya bağlı olarak Ocak'ta yavaşladı. Asya hisse senetleri, Çin'de imalat sanayinin beklenmedik bir şekilde daralmasının üzerine değer kaybederken, Gelişen Piyasalar Endeksi 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti; para birimleri de zayıfladı. ABD’ye baktığımızda ise, New York Borsası’nın açıklanan bilançolara odaklandığını görüyoruz. Yatırımcılar bilanço rakamlarını değerlendirirken, Amerikan hisselerinin çoğu yükseldi. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi’nde deflasyon ve enflasyon riskinin sınırlı olduğunu belirterek, Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanma adına işaretler gördüklerini  ancak yine de toparlanmanın kırılgan olduğunu sözlerine ekledi. Son olarak, Batı Teksas ham petrolü, Çin'de imalat endeksinin beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından düşüş yaşarken, altın ise Fed'in varlık alımlarını azaltamaya devam edeceği beklentilerinden olumsuz etkilenerek iki haftanın en düşüğünü gördü.

Hiç yorum yok: