13 Ocak 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 13 Ocak 2014

Haftanın son gününde öğleden sonra ABD’de açıklanan verinin etkisiyle yükselen BIST 100 endeksi günü %2.26 yukarıda 67,912 puandan günü sonlandırdı. BIST30 ise %2.54 artışla 82,891 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.67, bankacılık endeksi (xbank) %3.05 yükseliş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, basının sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını, vergi artışına dair halihazırda ek bir tedbirin gündemlerinde bulunmadığını ifade etti. Şimşek, THY’nin, başarılı ve geleceği parlak bir şirket olması sebebiyle şu an için halka arzının gündemde olmadığını da sözlerine ekledi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yıl özelleştirmelerden elde edilen tutar yaklaşık 12.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2013’te 4.5 milyon civarında yolcu taşınan Yüksek Hızlı Trenlerin (YHT), İstanbul-Ankara hattının da çalışmaya başlamasıyla 2014'te 20 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verileceğini belirtti ve 2014’ün YHT için rekor yılı olacağını da sözlerine ekledi.


Şirket haberlerine baktığımızda, KAP’ta yapılan açıklamaya göre THY’nin yolcu sayısının 2013 yılında %23.6 artarak 48.3 milyon olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2013 trafik verilerine göre, şirketin yolcu doluluk oranı da 1.4 puan artışla %79 seviyesine yükseldi. Bunun yanı sıra TAV Havalimanları'nın yolcu sayısının 2013 yılında %17 yükselişle 83.6 milyon olarak gerçekleştiğini belirtelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, geçtiğimiz haftanın son gününde ABD'de açıklanan ve Aralık'ta 3 yılın en düşük artışına işaret eden haftalık tarım dışı istihdam verisi sonrasında Fed'in tahvil alımlarını kademeli bir şekilde azaltma planına devam edeceği spekülasyonlarının etkisiyle New York Borsasının yükseldiğini görüyoruz. Asya Borsaları da cuma günkü verinin etkisiyle haftaya pozitif başladı; MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün %0.6 yükseldi. Batı Teksas ham petrolü (WTI), verinin ardından yön arayışı içersinde dalgalı seyrederken altın bir ayın zirvesine yükseldi. Tahvil alımlarının azaltılmasını destekleyenlerden St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD ekonomisinin güçlenmesiyle birlikte dördüncü çeyrekte işsizlik oranının %6.2'ye kadar gerileyeceği öngörüsünde bulundu.

Hiç yorum yok: