8 Ocak 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 08 Ocak 2014

Dün güne ekside başlayan BIST100 endeksi yön arayışı içinde geçirdiği günü %0.85 yükselişle 68,598 puandan tamamladı. BIST30 ise %1.03 artışla 83,422 puandan günü sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.02, bankacılık endeksi (xbank) %1.29 artış gösterirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, dün uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Türkiye’yle ilgili açıklamalar geldiğini görüyoruz. Fitch, son günlerde politikada yükselen tansiyonun kurumların bütünlüğü üzerinde baskı yarattığını, bu durumun "BBB- notu" ile uyumsuz olmadığını fakat kredi itibarını zayıflatma gücüne sahip olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra Fitch Merkez Bankası'nın kura müdahalesinin sonsuza dek süremeyeceğini ve fon girişinin zayıflamasıyla Türkiye'nin büyüme hızının 2014'te %3.2'ye düşebileceğini açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun üst düzey kurum ve kuruluş yöneticileri arasında yaptığı 2013 aralık ayı anketi sonuçlarına göre, katılımcıların %51'i Ocak ayında ve %39'u gelecek altı ayda BIST-100 endeksinde önemli bir değişim beklemiyor. Son günlerde gündemde olan vergi artışları hakkında yorum yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, amacın satışları sınırlamaktan çok ithal oranının yüksek olduğu otomotiv ve cep telefonu gibi sektörlerin cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak olduğunu ifade etti. Son olarak, Borsa İstanbul’da, 2013 yılında yabancı yatırımcı sayısının net 1,264 kişi artarak 9,568’e ulaştığını, bununla birlikte yabancılara ait toplam portföyün %13 oranında düşüş göstererek 122.2 milyar TL’ye gerilediğini ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. KAP’a yapılan açıklamaya göre Kardemir’de 11. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanmış olduğunu hatırlatalım. KAP’ta yer alan bir açıklamayla Aygaz, iki tesisiyle ilgili olarak EPDK tarafından iptal edilen LPG Depolama Linsansı'nın yenilenmesi için gerekli çalışmalara başlayacağını duyurdu. Benzer bir açıklamanının Petrol Ofisi’nden de geldiğini ekleyelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Asya hisselerinin, Japonya borsasının Fed tutanakları öncesinde ralli yapmasıyla bu senenin ilk tırmanışını gerçekleştirdiğini görüyoruz. ABD'de Kasım ayı ticaret açığı Kasım ayında beklentilerden fazla azalarak 34.3 milyar dolara geriledi. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, politika yapıcıların ekonomiye zarar vermemek için teşviklerin kademeli olarak azaltması gerektiğini söyledi. San Francisco Fed Başkanı Williams ise faizleri kontrol altında tutabilmek için ters repo işlemlerinin etkin bir araç olabileceğini ifade etti. Uluslararası Para Fonu İdari Direktörü Christine Lagarde, ABD için ekonomik gidişatın iyileşmesiyle birlikte küresel toparlanmanın da iyiye gidebileceğini bu nedenle de Fon'un küresel büyüme beklentisini yükselteceğini ifade etti.

Hiç yorum yok: