24 Ocak 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Kısa vadeli düzeltme sürecine girip girmeyeceğini izlediğimiz S&P 500 endeksinde, bir süredir büyümeye duyarlı döngüsel sektörlerdeki görece zayıf performans ardından, dün finansallar ve sınai hisseleri gibi diğer ofansif sektörlerde de satış baskısı gördük.  Ancak teknoloji hisseleri nispeten güçlü kaldı. Bu doğrultuda S&P 500 endeksi %0.89 düşüşle 1828 seviyesine gerileyerek son beş haftalık yatay seyrin diplerini test etti. Kısacası hisselerde satış bonolarda alış (ABD 2 yıllıkları %0.35’lere doğru geriledi) görürken, dolarda zayıflama, altın ve diğer bazı emtialarda ise yükseliş gördük.

Ayrıca daha önce de dikkat çektiğimiz  VIX’deki yükselişin devam etmesi (%7.24) ve bono (move), döviz ve gelişmekte olan ülke döviz (EM-VXY) gibi diğer bazı varlık volatilitelerindeki artış da bu doğrultuda önemliydi.


Diğer taraftan dün ABD’de açıklanan Ocak ayı flash PMI rakamları gibi nispeten zayıf/nötr verilerin de bu görünüme destek olduğu söylenebilir. Hatırlatmak gerekirse 29 Ocak FOMC toplantısı önümüzdeki günlerin en önemli günem maddelerinden biri. Ve FED’in 10 milyar dolar kesinti ile Ocak ayında başladığı tapering’e ne şekilde devam edeceğine yönelik detaylar soru işareti yaratıyor. Ki özellikle Aralık ayında açıklanan ve oldukça zayıf yönde gerçekleşen tarım dışı istihdam rakamı ardından FED’in Ocak toplantısının önemi daha da arttı. Bu doğrultuda her ne kadar yüksek oynaklık gösterebilen bir veri olsa da dün açıklanan ve tarım dışı istihdam rakamı için öncü gösterge olarak izlenebilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları rakamına baktığımızda, 3750 kişi düşüşe işaret eden dört haftalık ortalamadaki gerilemenin devamı bir bakıma Aralık ayındaki zayıf tarım dışı istihdam rakamında soğuk geçen havaların etkili olduğuna yönelik görüşleri desteklediği de söylenebilir.

Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda, yurtdışındaki satış baskısı ile birlikte gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki değer kayıpları, MSCI gelişmekte olan ülke piyasa endeksinde %1.28  düşüşe neden oldu. MSCI Türkiye ise yurtdışındaki satış baskısı ile birlikte TL’deki zayıflamanın güçlenmesi paralelinde dolar bazında %4.50 düştü. Merkez Bankası dün rekor seviyeleri gören kura müdahale etse de , TL’de değer kayıplarının devam ettiğini gördük. Türkiye 5 yıllık CDS’i 250’den 262’lere doğru yükseldi.

Bu doğrultuda da yurtiçinde TL’deki seyir ve merkez bankasının politika adımları en önemli konu olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda 28 Ocak’ta sayın Başçı’nın sunacağı enflasyon raporu önümüzdeki günlerin en önemli konularından biri. Ayrıca hatırlatmak gerekirse TCMB EPS uygulanan günlerde %7.75 seviyesindeki gecelik borç verme faizinin %9 seviyesinde olacağını açıklamış, 27 -30 Ocak tarihlerinde ise EPS uygulanacağını belirtmişti. Merkez Bankasının son açıklamaları EPS uygulanan günlerde üst bantta faiz artırımına işaret etse de, EPS uygulama günlerinin sıklığına yönelik belirsizliğin hala soru işareti yarattığı söylenebilinir.

Bu sabah satış baskısının Asya piyasaları genelinde de etkili olduğunu görüyoruz. Dün japon Yeni çapraz kurlarındaki satış baskısı ardından bu sabah sınırlı da olsa rahatlama var.  Ancak Japonya Borsası %1.94 ekside. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda sert satış baskısı altında kalan Çin Borsasında ise tepki yükselişlerinin etkili olmaya devam ettiğini belirtelim. Ki bunda Çin Merkez Bankasının likidite enjekte etmesi etkili olmuştu. Bugün makro veri tarafında takip edilecek önemli bir veri yok. Diğer taraftan Davos toplantısında ECB Başkanı Draghi ve BOE Başkanı Carney konuşacak.

Dün Arjantin’de yaşanan %12.7’lik devalüasyon sonrası bu sabah bazı gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki değer kaybı devam ediyor. Arjantin’in diğer gelişmekte olan ülkeleri etkileyip etkilemeyeceğini bizce dikkatle izlemek gerekiyor.
Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: