2 Ocak 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış

Bir süredir ifade ettiğimiz gibi 2014 yılında güçlü dolar ve dikleşen verim eğrilerinin de eşlik edeceği, daha yüksek büyüme, daha sınırlı likidite ortamına geçiş olasılığı olduğu görüşündeyiz. Dolayısıyla da 2014 yılı dolardaki güçlenmenin devam edebileceği bir yıl olabilir. Özellikle faiz arttırımının ne zaman başlayacağına yönelik soru işaretleri ile birlikte verim eğrisinde kısa taraftaki seyrin daha ön planda olabileceğini belirtmekte fayda var. 2014’ün ilk aylarından sonra verim eğrilerinde yataylaşmanın başlayabileceğini düşünüyoruz.
Bu doğrultuda da FED’in Ocak ayında “tapering”’e başlayacağına dair açıklamaları sonrasında ABD piyasalarında özellikle bono piyasalarındaki ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. ABD doları karşısında son üç yılın en düşük değerine ulaşan Tayland bahtı ve Endoneszya rupiahı ve Ağustos sonu seviyelerine gerileyen Malezya ringgiti gibi bazı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki değer kaybı dikkat çekici olmaya devam ediyor.

FED’in açıklamaları sonrası önemli direnç seviyelerini test eden ABD 10 yıllık faizi sınırlı yükseliş yönünde tepki verirken, düşük faiz politikasından çıkışa yönelik sinyaller için önümüzdeki dönemde açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerinin öneminin daha da arttığını söyleyebiliriz. Buna paralel de ABD’de açıklanacak makro verilerin özellikle kırılgan ve bazı içsel dinamikleri nedeni ile ayrışma olasılığı yüksek olan bazı gelişmekte olan piyasalar için volaltilite yaratma olasılığının daha da yükseldiği söylenebilir.  
Makro veri tarafında bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları ve ISM imalat rakamları, euro bölgesinde Aralık revize PMI rakamları  takip edilecek. Tatil sonrası bu sabaha baktığımızda Asya piyasaları genelinde karışık görünüm hakim. Çin’de açıklanan resmi PMI imalat rakamlarının beklentilerin altında kalması ön plandaydı. Diğer taraftan BOJ Başkanı Kuroda’nın dün % 2 enflasyon hedefini başarana kadar cari politikanın devam ettireleceği, gerekli gevşetmeleri yapmaktan çekinmeyecekleri yönündeki yinelediği açıklamalarını not edelim.
FED’in güvercince “tapering” olarak da ifade edilen kararları ve açıklamaları sonrasında, büyüme yönlü fiyatlamalarla yeni rekor seviyeleri gören S&P 500 endeksi, bu haftaya sınırlı kar satışları ile başlamıştı. Salı günü endeksin tatil öncesinde %0.40 artışla 1848 seviyesinden günü tamamladığını gördük. S&P 500 endeksi 2012 sonlarından itibaren etkili olan uzun vadeli yükseliş trendi direnç bölgesini test ederken, son haftaların en düşük seviyelerinden toparlayan VIX endeksindeki yükselişin ise dikkat çekici olduğunu belirtmekte fayda var.

Hiç yorum yok: