20 Aralık 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 20 Aralık 2013

Dün gün boyunca satıcılı seyreden BIST100 endeksi günü %3.24 düşüşle 69,100 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise günü %3.49 düşüşle 84,111 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %2.66, bankacılık endeksi (xbank) ise %3.41 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla HALKB, GARAN ve EKGYO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltıp gevşek para politikasının devam edeceğini açıklamasından sonra doların 2.080 lirayı aştığını ve faizin çift haneye ulaştığını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haftalık Para ve Banka istatistiklerine göre, bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalararası dahil) bir haftada %1,03 artarak 13 Aralık ile biten haftada 901 milyar 213 milyon 51 bin liraya yükseldi. En geniş tanımlı para arzı M3 ise aynı haftada 911 milyar 140 milyon 282 bin lira seviyesine yükseldi.Bunların yanında, TCMB'nin toplam rezervlerinin de 326 milyon dolar artarak 135 milyar 964 milyon dolar ile yeni tarihi zirvesine ulaştığını görüyoruz.


Şirket haberlerine baktığımızda, son günlerdeki operasyonlar kapsamında gözaltına alınan Halkbank Genel Müdürü Aslan hakkındaki iddialar sonucu bankanın hisselerinin 3 günde 4 milyar TL değer kaybettiğini görüyoruz. Bunun yanında, Metro Holding, iştiraki Metro Turizm'in Avrasya GYO tarafından satın alınması üzerine avans olarak verilen Metro Petrol hisselerini iade etti. Son olarak, Koç Holding Turizm Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Haşimoğlu’nun, 2013'te %10 büyüme kaydettiklerini belirttiğini görüyoruz.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD Hazine Bakanı Lew’ın, Kongre’ye, borç limitini artırma çağrısında bulunduğunu görüyoruz. Bunun yanında, FED bilançosunun, her ay gerçekleştirilen 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarının etkisi ile tarihinde ilk kez 4 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığı açıklandı. Ayrıca, Brüksel zirvesinde bir araya gelen AB liderleri, bankacılık birliği ve çokuluslu savunma projelerine siyasi onay verdi. Bu haberlerin dışında, Çin Başbakanı Li, ABD'ye yüksek teknoloji ihracatı kısıtlamalarını gevşetme çağrısında bulunurken, merkez bankasının piyasaya nakit aktarmasına rağmen Çin'de para piyasası oranının tırmanışını sürdürdüğünü ve hisselerin değer kaybettiğini görüyoruz. Japonya’da ise, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, parasal tabanı, yıllık 60 ile 70 trilyon Yen genişleteceği sözünü devam ettirdi. Japonya Merkez Bankası da rekor düzeydeki parasal genişlemesinde değişikliğe gitmedi. Son olarak ise, Almanya’nın  2013’ün son çeyreğinde borçlanmayı aşağılara çekmeyi başardığını belirtelim.

Hiç yorum yok: