24 Aralık 2013 Salı

SEKTÖR ve ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri – Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TSK Uydu Muhabere Sistemi kapsamındaki X-Band Uydu Muhabere Sistemi Projesi ile ilgili olarak 20.12.2013 tarihinde, toplam bedeli 167,4mn dolar tutarında bir sözleşme imzaladı. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2019 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecektir.
 
Hintli GMR Sabiha Gökçen Havaalanı’ndaki (SGH) %40 hissesini 225mn Euro karşılığında yine SGH’de %20 paya sahip olan Malezyalı Malaysia Airports Holdings (MAH) şirketine satma konusunda anlaşmaya vardı. TAV Havalimanları’nın – HAFİF OLUMSUZ; Endekse Paralel Getiri – sözkonusu hisse ile ilgilendiği iddia ediliyordu. GMR geçen hafta yaptığı bir açıklamayla hisse satışında diğer ortakların ön alım haklarını kullanıp kullanmayacaklarına kara verme sürecinde olduklarını bildirmişti. SGH’de kalan %40 hisse Limak Holding’in elinde bulunuyor. TAV’ın SGH’ye ortak olacağı beklentisi yaklaşık üç hafta önce gündeme ilk geldiğinde hisse fiyatına olumlu etki yapmış, ancak GMR’nin geçen haftaki ön alım hakkına yönelik açıklaması sonrası hisseye yatırımcı ilgisi biraz azalmıştı. Piyasanın habere reaksiyonunun hafif olumsuz olacağını düşünüyoruz. 
 
Tofaş – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – yıllık rutin envanter ve bakım çalışmaları nedeniyle 26 Aralık 2013 - 05 Ocak 2014 tarihleri arasında üretime ara verileceğini açıkladı.
 
Turkcell – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – %100 hissedarı bulunduğu Turktell Bilişim ve Turktell Uluslararası’nın 23 Aralık tarihli Genel Kurul toplantılarında Turktell Bilişim'in sermayesinin 418.518.356 TL artırılarak 1.876.076.134 TL'ye, Turktell Uluslararası'nın sermayesinin 20.888.731 TL artırılarak 1.422.625.981 TL'ye yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı. Her iki şirket için de artan sermayenin tamamı Turkcell yönetim kurulu tarafından alınan kararlar paralelinde 2013 yılı içerisinde sermaye avansı olarak ödenmiş tutarlardan oluşmaktadır. Bu sermaye avansları, başta Turkcell Superonline yatırımları olmak üzere, Grup şirketlerin finansman ihtiyacı dolayısıyla ödenen tutarlar olup, işlemler geçmiş dönemleri kapsadığı için yeni nakit çıkışı olmayacaktır.
 
Aksigorta’nın – OLUMLU; Endeksin Üzerinde Getiri – hayat dışı prim üretimi Kasım ayında %39 artışla 123mn TL oldu. Motor ve motor dışı segmentlerde büyüme sırasıyla %31 ve %51 seviyelerinde gerçekleşti. Yılın ilk 11 ayında prim artışı yıllık bazda %17,3 oldu. Kasım ayı prim üretimi beklentimizin üzerinde. Dolayısıyla yıllık bazda prim artışının tahminimiz olan %16,3’ün biraz üzerinde (%16,7) olacağını düşünüyoruz. 2013 yılı tahminlerimizi değiştirmiyoruz. Ancak güçlü büyümenin 2014 yılı tahminlerimiz için yukarı yönlü revizyonu gerektirebileceğini düşünüyoruz.
 
AKARYAKIT SEKTÖRÜ – NÖTR:  Basında yer alan habere göre Enerji Bakanı Yıldız, Kuzey Irak’tan Ceyhan’a uzanan petrol boru hatlarının testlerinin tamamlanmak üzere olduğu ve ardından petrol akışının gerçekleşebileceğini belirtti. Ancak tarih ile ilgili bir detay verilmemiş. Ayrıca Merkezi Irak Yönetiminin konuyla ilgili onayı belirsizliğini koruyor.
 
Koç Holding – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – Tüpraş’ın %51'ini ÖİB’den satın alınması amacıyla kurulan bağlı ortaklığı Enerji Yatırımları’nın (EYAŞ) sermayesinin %1,9’unu Shell Overseas Investment’den ve %0,1’ini Shell Company of Turkey’den toplam 50,63mn dolar bedel üzerinden satın alınmasına karar vermiştir. Hisse devrinin bir hafta içinde tamamlanması planlanmakta olup, bedelin %50’si devir sırasında, %50’si izleyen 12 ay içinde ödenecektir. İşlem sonrası Koç Holding’in EYAŞ sermayesindeki doğrudan payı %77’ye, dolaylı sermaye payı ise %85,66’ya ulaşacaktır.
 
Petkim’in – NÖTR; Öneri Yok – dolaylı hakim ortağı  SOCAR Turkey Enerji A.Ş.'nin (STEAŞ) iştiraki olan Star Rafinerisi A.Ş.'nin Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Aliağa Kompleksi sınırları içerisinde sürdürdüğü Star Rafinerisi projesinin proje finansmanı kapsamında yerel ve uluslararası 17 adet bankadan toplamı yaklaşık 5 Milyar USD tutarında bağlayıcı teklif mektubu alındığı, Star Rafinerisi projesi için gerekli finansman miktarının 3.5 milyar USD olduğu, Star Rafineri A.Ş'nin teklifler arasında seçim yapması sonrasında proje finansmanının kapanış sürecine geçilecek. Alarko Holding ve Tekfen Holding Star Rafineri Projesinin inşaatı ile ilgileniyor.
 
AKARYAKIT SEKTÖRÜ – NÖTR:  Basında yer alan habere göre Enerji Bakanlığı’nın hazırladığı son kanun taslağına göre, akaryakıt ve LPG sektörüne kesilen idarî para cezalarının “kaçak ve kesinleşmiş yargı kararları dışındakiler hariç” tamamı affediliyor. Af kapsamına giren ceza tutarının yaklaşık 2-2,5 milyar lira civarında olduğu belirtiliyor. Ancak, tasarıyla getirilmek istenilen affın konu edildiği geçici beşinci madde sektörde tartışma konusu oldu. Enerji Yönetimi kaynakları, affın bütün cezaları kapsadığı görüşünde. Sektörden bazı kaynaklar ise otomasyon cezalarının kapsam dışı olduğu görüşünde. EPDK, otomasyon nedeniyle akaryakıt şirketlerine 659 milyon lira ceza keserken, LPG ana dağıtım şirketlerinin de ‘teknik kriterlere aykırı olduğu’ gerekçesiyle malları müsadere altına almıştı. Aralık ayı başında çıkan haberlere göre EPDK, LPG şirketlerinin piyasa değeri 120 milyon liranın üzerinde olan 30 bin ton LPG'sine el koymaya hazırlanıyordu. Mahkeme kararı ile gerçekleşecek el koyma işleminde en büyük payı yaklaşık 65 milyonla Milangaz, 20 milyonla Aygaz, 8 milyonla İpragaz’ın alacağı belirtilmişti.
 
Emlak GYO – OLUMLU; Endeksin Üzerinde Getiri – dün piyasadan toplam 16.5 milyon lot Emlak hissesini 2,14-2,15 fiyat aralığından aldığını açıkladı. Alınan toplam miktar, Emlak GYO’nun ödenmiş sermayesinin %0.43’üne denk gelmektedir. Emlak GYO, Mayıs 2013’deki Genel Kurulu’unda yönetim Kuruluna kendi hissesini geri alması için 18 ay süreliğne yetki vermişti ve bu geri alım programı için toplm 500 milyon TL bütçe ayırmıştı.

Hiç yorum yok: