26 Kasım 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 26 Kasım 2013

Küresel piyasaların etkisinde dün güne yükselerek başlayan BIST100 endeksi %1.18 artışla 76,531 puandan kapandı. BIST30 endeksi ise günü %1.32 artışla 93,655 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.15, bankacılık endeksi (xbank) %1.72 yükseliş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksinin bir önceki aya göre 0.4 puan azalışla 111.3 puan seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Kasım ayında, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 1.6 puan artarak %75.6 olarak gerçekleşti. Yine Merkez Bankası verilerine göre 2013 yılı sonbahar döneminde brüt yatırım harcamaları geçen yıla göre cari fiyatlarla %48 arttı. Yatırım harcamalarının, 2014 yılında cari fiyatlarla %31.4 artması bekleniyor. BİST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İstanbul'un iki yıl içerisinde küresel finans merkezleri listesinde 27 basamak birden yükselerek 44. sıraya yerleştiğini açıkladı. İran'ın nükleer program konusunda altı büyük ülkeyle yaptığı anlaşmanın ardından dolar/TL kurunun 2.00'nin altına gevşeyerek 1 Kasım'dan itibaren görülen en düşük seviye olan 1.9941'e kadar gerilediğini hatırlatalım.
 

Şirket haberlerine baktığımızda, bir Alman dergisinde çıkan Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın THY ile iş birliğini sınırlandırma kararı aldığı yönündeki haberler doğrulandı. Luftansa, Ocak ayından başlayarak ortağı THY ile seyahat eden müşterilerinin hesabına geçen Millerin sadece %25’ini kabul edebileceklerini duyurdu. Şirketin sözcüsü rekabetin arttığı bir ortamda olduklarını ifade ederken iki havayolu şirketi arasındaki ilişkilerin sona ermesi yönündeki iddiaları reddetti. Ek olarak Aygaz’ın iptal edilen iki depolama lisansının yenilenmesi için başvuru sürecini başlatacağı yönünde KAP’ta duyuru yaptığını da belirtelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD hisselerinin, gösterge endekslerinin tarihi zirveleri görmesinin ardından İran'ın nükleer programını kısıtlamayı kabul etmesi haberiyle dalgalandığını görüyoruz. Avrupa hisseleri ise,aynı gelişmenin üzerine olumlu tepki vererek geçen hafta son yedi haftada ilk kez kayıp göstermesinin ardından dün yükseliş gösterdi. ABD'de askıda konut satışları, yükselen borçlanma maliyetlerinin olumsuz etkisi nedeniyle Ekim ayında beklentilerin aksine düşüş yaşadı ve üst üste beşinci ayda da gerilemiş oldu. Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu’nun, finans sektörüne daha fazla özel sektör sermayesi getirme girişimleri çerçevesinde küçük kredi finansman şirketleri için sınırlamaları gevşeteceğini de ekleyelim.

Hiç yorum yok: