20 Kasım 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 20 Kasım 2013

Dün gün içinde dalgalı seyreden BIST100 endeksi özellikle ikinci seansta ağır basan satışlarla günü %1.30 düşüşle 74,617 puandan tamamladı. BIST30 endeksi ise günü %1.45 ekside 91.242 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.66, bankacılık endeksi (xbank) %2.11  düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve EKGYO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, dün açıklanan karara göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun, politika faizi oranını %4.50'de sabit bıraktığını hatırlatalım. Bunun yanı sıra Merkez Bankası’nın, Eylül ayına ilişkin Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri’ne göre, kısa vadeli dış borç stoku, Eylül sonu itibariyle, 2012 sonuna göre %24.5 oranında artışla 125.3 milyar dolara yükseldi. Hazine, dün düzenlenen üç tahvil ihalesinde piyasaya toplam 5 milyar 766.4 milyon TL borçlandı. OECD’nin Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye için 2014 ve 2015 yıllarında %4 oranında ekonomik büyüme öngörüldüğünü de ekleyelim.

Şirket haberlerine baktığımızda, Erdemir’in (EREGL) bugün hisse başına 0.1157 TL temettü dağıttığını hatırlatalım. Borsa İstanbul, EREGL’nin baz fiyatının 2.62 TL olduğunu KAP’ta duyurdu. Temettü beklentisi varantların fiyatlamasına dahil olduğu için hissedeki temettü düzeltmesi varantların fiyatlarına etki etmeyecektir. Yapı Kredi Bankası CEO'su Açıkalın 2013 yılının bankacılık sektörü için iyi geçtiğini fakat bunun sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi. Açıkalın, bankacılıkta sağlıklı büyüme için daha az sürpriz olması gerektiğini belirtti. Akbank Genel Müdürü Binbaşgil ise bankacılık sektörünün kârlılığındaki gerilemenin 4. çeyrekte de devam edeceğini, 2014 yılının başında ise normal seviyesine geri döneceğini ifade etti.

Yurtdışı haberlerine baktığımızda, piyasaların farklı Fed başkanlarından gelen açıklamaları takip ettiğini görüyoruz. Chicago Fed Başkanı Evans, mevcut şartları göz önünde bulundurduğunda tahvil alımlarının 1.5 trilyon doların üzerine çıkabileceğini söyledi. Fed Başkanı Bernanke, istihdam piyasasında gözle görülür toparlanma gerçekleşse bile, faiz seviyelerinin büyük olasılıkla tahvil alımları sonlanıncaya kadar düşük kalacağını ifade etti. Senato'daki 4 Cumhuriyetçi isim Fed Başkan adayı Janet Yellen'a destek verdi. Almanya'da yatırımcı güveni yaklaşık olarak son dört yılın zirvesine çıktı ve Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki toparlanmaya işaret etti. Çin ve ABD'ye yapılan ihracatın, fosil yakıt ithalatındaki yükselmenin gölgesinde kalmasıyla Japonya’nın dış ticaret açığı Ekim'de rekor seviyeye tırmandı. Bunların yanı sıra, OECD’nin, Hindistan ve Brezilya dahil, gelişen piyasa ekonomilerindeki yavaşlama ile birlikte, bu yıl ve gelecek yıl için küresel ekonomik büyüme tahminlerini düşürdüğünü görüyoruz.

Hiç yorum yok: