19 Kasım 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 19 Kasım 2013

Dün güne düşüşle başlayan BIST100 endeksi, ikinci seansta hızlanan alışlarla günü %1.78 yukarıda 75,597 puandan sonlandırırdı. BIST30 endeksi ise dünü %2.06 yükselişle 92.589 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.78, bankacılık endeksi (xbank) %1.82 artış gösterdi. Dünün en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, EKGYO ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Hazine’nin dün düzenlenen iki tahvil ihalesiyle piyasaya toplam 4 milyar 550.1 milyon TL borçlanmış olduğunu hatırlatalım. Hazine Müsteşarlığının internet sitesinden yapılan duyuruya göre bugün 3 ayrı ihale daha düzenlenecek. BDDK’nın haftalık bülteninde yer alan verilere göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi 8 Kasım itibarıyla %0.61 artarak 1 trilyon 12 milyar 199 milyon TL’ye ulaştı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Davutoğlu’nun açıklamalarını görüyoruz. Dün bankalararası piyasalarda dolar/TL kurunun 2.0172 ile son 15 günün en düşük seviyesine gerilediğini de hatırlatalım. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Davutoğlu, Türkiye ile ABD’nin model ortaklığının sonsuza kadar süreceğini ifade etti.

Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin son derece sakin olduğunu görüyoruz. Erdemir’in (EREGL) yarın hisse başına 0.115 TL temettü dağıtacağını hatırlatalım. Temettü beklentisi varantların fiyatlamasına dahil olduğu için hissedeki temettü düzeltmesi varantların fiyatlarına etki etmeyecektir. Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer’in, Migros’un satın alma planının şu an için gündemlerinde olmadığını söylediğini görüyoruz. Türk Hava Yolları’nın iki yeni noktaya daha sefer kararı almış olduğunu hatırlatalım.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Yellen’ın FED başkanlığına adaylığının bu hafta Senato Bankacılık Komitesi’nde oylanmasının planlandığını görüyoruz. Bunun yanında, New York FED Başkanı Dudley, ABD ekonomisinin güç kazandığına dair umutlarının giderek yükseldiğini bildirdi. Philadelphia FED Başkanı Charles Plosser ise merkez bankasının QE’yi azaltmak için adım atması gerektiğini söyledi. Son olarak ise, milyarder yatırımcı Carl Icahn’ın, hisse senetleri konusunda "çok temkinli" olduğunu ve piyasanın kolaylıkla "büyük bir düşüş" gösterebileceğini söylediği belirtildi. Ayrıca, şirker karlarının bir gerçekçi olmadığını kaydeden Icahn, karların güçlü yönetimden ziyade düşük faizlerden kaynaklandığını sözlerine ekledi. ABD hisse senetleri, Dow Jones Endeksi'nin tarihi rekorunu kısa süreliğine de olsa aşmasının ardından gerilerken Asya hisseleri bugün gün içinde yönünü hafif yukarı çevirdi ve üst üste 4. günde de yükselme gerçekleşebileceğine dair sinyal verdi.

Hiç yorum yok: