18 Kasım 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 18 Kasım 2013

Cuma günü genel olarak pozitif yönde dalgalı bir seyir izleyen BIST100 endeksi, haftanın son gününü %0.40 yukarıda 74,273 puandan sonlandırırken BIST30 endeksi ise günü %0.56 yükselişle 90.717 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.02, bankacılık endeksi (xbank) %0.42 artış gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla EKGYO, GARAN ve HALKB oldu. BIST 100 endeksinin haftalık bazda %0.48 yükseldiğini de belirtelim.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Eurostat ve Türkiye İstatistik Ofisi'nden derlenen verilere göre, Türkiye’de Eylül ayı perakende satış hacmi bir önceki aya göre %0.2 artış göstererek AB’nin önüne geçti. İstanbul İhracatçı Birlikleri aracılığıyla bu yıl Ocak-Ekim döneminde gerçekleştirilen ihracat, geçen senenin aynı dönemine göre %16 artarak 4 milyar 759 milyon 736 bin dolar olarak gerçekleşti. Türk şirketleri, bu yılın ilk 10 ayında yurtdışında yaklaşık 730 milyon dolarlık 26 satın alma gerçekleştirdi. Cuma günü açıklanan TCMB'nin beklenti anketine göre Kasım ayı TÜFE beklentisinin %0.59, yıl sonu TÜFE beklentisinin ise %7.71 olarak gerçekleştiğini hatırlatalım. Hazine Müsteşarlığının,bugün ve Salı günü 5 tahvil ihalesi düzenleyeceğini de ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Türk Hava Yolları’nın iki yeni noktaya daha sefer kararı almış olduğunu belirtelim. Enka Spor Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı, Enka İnşaat hisse senetleri ile ilgili 2 milyon hisse için MKK'ya başvuruda bulunuldu. EPDK’nın istasyonlarda otomasyon sistemi kurulmaması nedeniyle Petrol Ofisine ceza kestiği haberlerine yönelik EPDK’dan şirkete yapılan bir bildirim olmadığı açıklandı.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Fed’in tahvil alımlarını devam ettireceğine dair spekülasyonlar ve beklenenden iyi gelen fabrika üretim verilerinin etkisiyle New York Borsası geçtiğimiz haftayı rekor yenileyerek sonlandırdı. Böylece ABD'nin gösterge endeksleri 6. haftalarını da kazançla tamamlamış oldu. Milyarder yatırımcı Buffett'ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway, 3.7 milyar dolar değerinde 40 milyon adet Exxon Mobil hissesi satın aldığını açıkladı. Böylece Berkshire Hathaway piyasa değeri açısından dünyanın en büyük enerji şirketi konumunda bulunan Exxon Mobil'in %0.92 hissesine sahip olarak altıncı büyük hissedar oldu. Japon şirketleri, 2013 yılının 3. çeyreğinde kârlarını ikiye katlayarak 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Bunun yanı sıra Tokyo Borsası, geçtiğimiz hafta Topix Endeksi'nin Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesinin görmesinin ardından bugün dalgalı seyrediyor.

Hiç yorum yok: