25 Ekim 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Ekim 2013

BIST100 endeksi, dün özellikle öğleden sonra dalgalı bir seyir izledikten sonra günü %0.42 yükselişle 78,845 puandan sonlandırdı. BİST30 endeksi ise dünü %0.26 düşüşle 96,288 puandan kapattı. Sanayi endeksi (xusin) %1.13, bankacılık endeksi (xbank) %0.49 düşüş gösterdi. Dünün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve SAHOL oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Maliye Bakanı Şimşek’in açıklamalarını görüyoruz. Şimşek yaptığı açıklamalarda, 2013 yılındaki bir defalık gelirler toplamının tahminen 12 milyar 50 milyon TL olduğunu bildirdi. Şimşek bunun yanında, Gelir Vergisi Kanunu'nda, özel sektörün özellikle dış kaynak noktasında borçlanmasını sınırlayacak, cazip olmaktan çıkaracak bir tedbir, yetki aldıklarını hatırlattı. Maliye Bakanı ayrıca, döviz kurunun yükselmesinin kamu dengelerine etkisinin kalıcı olmadığını ve bu etkinin sınırlı olduğunu vurguladı. Şimşek son olarak, vergi indiriminin gündemde olmadığını ve akaryakıt tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Son olarak, kredi değerlendirme kurulu Fitch’in, Türkiye için 2013 yılı büyüme tahminini %3.7, 2014 için ise %3.2 olarak duyurduğunu görüyoruz. Fitch ayrıca, Türkiye’de Mayıs’tan beri net sermaye girişlerinde sert bir yavaşlama olduğunu da açıkladı.


Şirket haberlerine baktığımızda Turkcell’in 3. çeyrek kârının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %22 artışla 699 milyon TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Garanti Bankası’nın 3. çeyrekteki net kârı ise 644.6 milyon TL olarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Bunun yanında, ATV'nin %25 hissesinin sahibi Katarlı Lusail’in, paylarının Çalık Holding'e devri için Rekabet Kurumu'na başvurduğunu da belirtelim.


Yurtdışı haberlerine baktığımızda, Fed'in tahvil alımlarını aynı şekilde devam ettireceği sinyalleri üzerine New York Borsası’nın rekora çok yaklaştığını görüyoruz. Bunun yanında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, imalat ve İspanya'nın GSYH'sı da dahil olmak üzere bölgenin toparlanma içerisinde olmasına rağmen Euro’yu korumaya devam edecekleri söylemini sürdürmesi piyasaları destekliyor. Yatırımcıların Avrupa'da toparlanma sinyalleri görerek bölgeye para akıtmasıyla Avrupa borsaları 19 ayın en büyük rallisini yapıyor. Ayrıca deflasyondan çıkma mücadelesi veren Japonya'da fiyat endekslerinden biri 4 yıllık düşüşünü sonlandırarak, Başbakan Shinzo Abe'nin enflasyon ve sürdürülebilir ekonomik canlanma kampanyasında ilerleme kaydedildiğinin sinyalini verdi. Son olarak ise, Güney Kore Ekonomisi’nin, Wonun, ihracat üzerinde baskı oluşturmasına rağmen ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde büyüdüğünü de hatırlatalım.

Hiç yorum yok: