22 Ekim 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 22 Ekim 2013

BİST100 endeksi, dün piyasa açılışındaki yükselişini gün içinde de sürdürerek %3.17 yükselişle 78,648 puandan sonlandı. BİST30 endeksi ise günü %3.47 yükselişle 96,525 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %3.88, bankacılık endeksi (xbank) %4.17 artış gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Hazine Müsteşarlığının dün açıkladığı verilere göre Hazine alacaklarının Eylül sonu itibariyle 20.1 milyar TL, merkezi yönetim brüt borç stokunun ise yine Eylül sonu itibariyle 576.2 milyar TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bankalar tarafından kullandırılan kredilerde yapılacak yeni düzenlemelerin yatırımcıya, özellikle ihracatçıya verilecek kredilere olumlu katkısı olacağını açıkladı. Eximbank’ın 11 milyar TL civarındaki kaynağının tükenmesi durumunda ek kaynak yaratılacağını ifade etti. IMF’den Lewis, Türkiye’nin büyümesi için yatırım yapılması gerektiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yürüttüğü para politikalarını da değerlendiren Lewis, mali sıkılaştırma olması gerektiğini ve reel faizin pozitif olması gerektiğini sözlerine ekledi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Zorlu Enerji’nin, Osmangazi Elektrik Dağıtım için teklifte bulunduğunu görüyoruz. Anadolu Efes'te Damian Gammell'in İçecek Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı (CEO) olarak atanmasına karar verildiğini de hatırlatalım.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD’de Eylül ayı konut satışlarının beklentilerin altında gerçekleştiğini görüyoruz. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD’de yaşanan borç tavanı krizinin muhtemelen Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltma kararını ertelemesine neden olacağını ifade etti.  S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta rekor seviyelerine tırmandıktan sonra bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde dün yön arayışı içinde hareket ettikten sonra yatay seviyede günü sonlandırdı. Tokyo Borsası da ABD istihdam verisinin öncesinde dalgalı bir seyir izledi.  Avrupa hisseleri, bazı şirketlerin beklentilerin üzerinde gelen kâr rakamları ve yatırımcıların Fed'in tahvil alımlarındaki kesintileri Mart'a erteleyeceği yönündeki spekülasyonu ile yükselişini sekizinci işlem gününe taşıdı. Bunlara ek olarak Çin'de yeni konut fiyatlarının 4 büyük şehirde Ocak 2011'den bu yana rekor düzeyde artış kaydettiğini de belirtelim. IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu sunumunda konuşan ekonomist Pescatori, gelişmekte olan ekonomilerin yavaşlama ve daha sıkı küresel finansal şartlardan ötürü çifte zorlukla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Hiç yorum yok: