11 Ekim 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 11 Ekim 2013

Dün genel olarak alıcılı bir seyir izleyen ve ilk seansta 75.550 puana kadar yükselen BİST100, günü % 1.55 artış ve 75.639 puandan kapattı.  BİST30 endeksi ise günü %1.59 artışla 92.487 puanla tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.82, bankacılık endeksi (xbank) %1.92 artış yaşadı. Dünün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi piyasaya baktığımızda, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yaptığı açıklamada, bir şeyler pahasına bir büyüme istemediklerini, yüzde 1 oranında fazla bir büyüme için Türkiye’nin tüm geleceğini riske atmayacaklarını söyledi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, öncü göstergelerin ekonomide ılımlı ve dengeli bir büyümeye işaret ettiğini, çekirdek göstergelerdeki geçici yükselişe karşılık enflasyonda düşüşün süreceğini açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) gelen verilere göre, Bu yılın 9 ayında savunma ve havacılık sektörü ihracatını %6.8 yükselten Türkiye, 986 milyon 863 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.  Son olarak, Merkez Bankası’nın toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar 804 milyon dolar azalarak 129 milyar 257 milyon dolara geriledi.

Şirket haberlerine baktığımızda, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın canlı yayında yaptığı açıklamalarda, şimdilik temettü ödemeyi planlamadıklarını belirtti. Yapı Kredi, 179 gün vadeli,  %7.87 faizli, 600 milyon liralık banka bonosu ihraç ettiğini KAP’a bildirdi.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Obama ve Cumhuriyetçiler’in, borç limitini artırma konusunda anlaşmaya yaklaştığını görüyoruz. ABD hisse senetleri, siyasetçilerin borç limitinin artırılması konusunda anlaşmaya yaklaşmaları sonrası 9 ayın en hızlı yükselişini gösterdi. Avrupa borsalarının da aynı motivasyon ile yeni güne yükselişle başlamaları bekleniyor. IMF Başkanı Lagarde yaptığı açıklamalarda, küresel ekonominin 2014 performanınsının beklenilenden iyi olacağını, Euro Bölgesi’nde toparlanma işaretleri gözlendiğini, ayrıca ABD’nin borç tavanını artıramamasının küresel ekonomiye ciddi zarar vereceğini ve parasal genişlemeden çıkış sürecinin kontrollü olması gerektiğini belirtti.

Hiç yorum yok: