23 Ekim 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

ABD'de dün açıklanan Eylül'de tarım dışı istihdam 148,000 ile beklentilerin altında artarken; işsizlik oranı yüzde 7.2'ye geriledi. Piyasa beklentileri (Reuters anketine göre) tarım dışı istihdamın Eylül'de 180,000 kişi artması; işsizlik oranının yüzde 7.3'te kalması yönündeydi.
İstihdamın beklenenin altında arttığını gösteren veri Fed'in aylık tahvil alım miktarını azaltma kararını gelecek yılın Mart ayından önce geri çekmeye başlamayacağına yönelik beklentisini güçlendirdi ve beraberinde ABD dolarında değer kaybı ve çoğu hisse senedi borsası ve bono piyasalarında olumlu etkide bulundu.
Eylül'de tarım dışı istihdam verisi piyasalar üzerinde olumlu etkide bulunduysa da hem işsizlik oranının gerilemiş olması hem de önceki aylara yapılan yukarı yönlü revizyon dikkat çekiciydi. ABD verilerinin bundan sonra fazla zayıf gelmemesi durumunda Fed'in aylık tahvil alım miktarını azaltma kararını gelecek yılın Mart ayından da sonraya öteleme ihtimali bizce yüksek değil.

Ayrıca, bazı uluslararası G7 kur volatilitesi göstergelerinin bu yılın en düşük değerlerine gerilemiş olması, uluslararası bazı bono volatilite endikatörlerinin (MOVE)  Mayıs sonundan bu yana en düşük seviyesine gelmiş olması, Vix ve VDAX gibi bazı hisse senedi volatilite göstergelerinin son aylardaki en düşük seviyelere gerilemiş olması önümüzdeki dönemde bazı varlık volatilitelerinde daha fazla gerileme olasılığının azaldığını ve artışa geçebileceğini düşündürüyor.
Bu sabah itibariyle ise geneli itibariyle Asya piyasalarında ve S&P 500 vadeli endeksinde kar realizasyonu görüyoruz.
Yurtiçinde ise TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Biz de piyasa beklentilerine paralel PPK’nın Ekim ayında politika faizi, faiz koridorunda, zorunlu karşılıklarda ve rezerv opsiyon katsayılarında değişiklik yapmasını beklemiyoruz.

Hiç yorum yok: