10 Ekim 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış


 
ABD’de bütçe ve borç tavanı tartışmalarına yönelik haber akışı piyasalar üzerinde volatilite yaratmaya devam ederken, önümüzdeki günlerde üçüncü çeyrek bilanço sezonuna yönelik beklentilerin de piyasa gündemine gelmesi olası. Bu doğrultuda Cuma günü JP Morgan ve Wells Fargo finansallarının açıklanacağını not edelim.
Diğer taraftan dün açıklanan ve varlık alım programında kesintiye gidilmeyen 17-18 Eylül FOMC toplantısı tutanaklarında konut piyasası faiz oranlarında artışa ve mali politikalara yönelik soru işaretleri ön plandaydı.  Bu doğrultuda da son yaşanan bütçe tartışmalarının da etkisiyle önümüzdeki günlerde açıklanacak makro verilerden gelecek sinyallerin öneminin arttığını hatırlatıyoruz. Diğer taraftan tutanaklarda  varlık alım programında erteleme kararına gidilebilmesi durumunda bunun bankanın iletişim politikasına yönelik soru işaretlerine neden olabileceğine ilişkin vurgu dikkat çekiciydi. Fakat Fed toplantısının ABD bütçe ve borç tavanı tartışmalarının öncesinde gerçekleşmiş olması nedeniyle, bu toplantıya ait tutanakların öneminin çok fazla olmadığını düşünüyoruz.
Ayrıca dün beklendiği gibi Obama güvercince yaklaşımları ile bilinen FED Başkan Yardımcısı Yellen’ı yeni FED Başkanı adayı olarak gösterdi.  Yellen’in duruşu önümüzdeki günlerin ana konularından biri. Her ne kadar özellikle riskli varlıklar açısından olumlu, ABD doları açısından olumsuz gibi bir algılama varsa da Fed başkanı olduktan sonra aşırı güvercince davranıp davranmayacağı bizce soru işareti.

Bugün Hazine Bakanı Lew’in tsi ile 15:30 civarındaki açıklamaları ön planda olacakken bu sabah son haber akışının da etkisiyle Japonya Borsası ve ABD vadelileri artıda. 
Diğer taraftan bu sabah dolar endeksindeki ve ABD 10 yıllık faizlerindeki artış dikkat çekiyor. Gelişmekte olan piyasalar tarafında satış baskısı görülüyor.  Çin Borsası ve Hindistan ekside . Öte yandan  Brezilya Merkez Bankası’nın beklentilere paralel yönde 50 baz puan faiz artışına gittiğini de not edelim.
Geçen hafta başı gelişmiş ülke bono, hisse ve döviz varlık grupları volatiliteleri arasındaki ayrışmaya dikkat çekmiştik. Bu bağlamda aradan geçen zamanda bazı gelişmiş borsa volatilite endekslerinde ciddi artışlar yaşandığını görüyoruz. Örneğin Vix endeksi %26, VDax endeksi ise %21 civarı arttı (fakat kur volatilite göstergeleri geçen hafta başına yakın seviyelerde).
Biz kısa vadede gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalardan göreceli olarak daha güçlü yönde performans gösterebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Fakat ABD borç tavanı konusu ile ilgili somut bir ilerleme olmaması durumunda bunun hem gelişmekte olan hem de gelişmiş piyasalarda risk iştahında bir azalışı beraberinde getirebileceğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: