30 Eylül 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 30 Eylül 2013

Cuma günü dalgalı seyir izleyen BİST 100 endeksi gün sonuna doğru artan satışlarla günü %0.81 aşağıda 75,618 puandan sonlandırdı. BİST 30 endeksi ise %0.82 ekside 93,105 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.52, bankacılık endeksi (xbank) %0.74 düşüş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, geçtiğimiz hafta bir röpartaj gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Babacan’ın, piyasalarda Türkiye ve diğer gelişen ülkeler açısından ciddi bir risk olmadığını, kur etkisiyle enflasyonun yıl sonu hedefinden bir miktar daha yukarıda gerçekleşebileceğini ve %6.3’ün üzerine çıkabileceğini ve Dolar/TL’de güçlü sermaye akımı durumunda 1.80’in ulaşılabilir olduğunu açıkladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Sanayi Sitelerinin (SS), Türkiye Halk Bankası aracılığıyla kullandığı kredilerin komisyon oranlarında yapılan indirim sayesinde yıllık olarak OSB'lerin 1.55 milyon TL, sanayi sitelerinin ise 345 bin TL daha az komisyon ödeyeceklerini ifade etti. ABD’yle ihracatı arttırmak için bire bir görüşmeler yapmaya başlayan tekstilciler, Dolar 2 TL seviyelerinde kalırsa ABD’ye ihracatın 1 yılda 2’ye katlanmasını bekliyor.


Şirket haberlerine baktığımızda, Erdemir, 30 Ekim’de toplanacak Olağanüstü Genel Kurul’da hisse başına nakit brüt 0.1157 TL temettü ödemeyi Genel Kurul’un onayına sunacağını KAP’ta duyurduğunu görüyoruz. Ek olarak Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, TÜPRAŞ soruşturmasının yıl sonunu bulabileceğini söyledi.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Çin'de imalat sanayi göstergesinin Eylül ayında beklentilerin altında gerçekleşmesinin piyasalarda Çin ekonomisindeki sıçramaya yönelik soru işaretlerine neden olduğunu görüyoruz. ABD hisselerinin geçtiğimiz hafta genelinde düşüş yaşayarak Ağustos ayından bu yana ilk haftalık kaybı yaşadığını belirtelim. ABD'de 4. çeyrekte %1'in üzerinde bir büyüme kaybına yol açabilecek olan hükümetin kapanma senaryosunun gerçekleşme ihtimali artıyor. Fed New York Başkanı William C. Dudley, Washington'da yaşanan bütçe tartışmalarının ekonomik gidişata dair risklerin arasında bulunduğunu ve tahvil alımlarında azaltıma gitmek için ekonomik toparlanmada daha fazla ivme görmek istediğini ifade etti.

Hiç yorum yok: