11 Eylül 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz Çin’den gelen olumlu makro verilerle birlikte Suriye endişelerinin azalması riskli varlıklara destek olurken dün küresel risk barometresi olarak izlenen ve 50 günlük ortalamasının üzerine çıkan S&P 500 endeksi %0.73 artışla günü 1683 seviyesinden kapattı. Gelişmekte olan piyasalarda ise son satış baskısı ardından rahatlama görüldü,  FED’in çıkış stratejisi endişeleri ile döviz kurları ve bono piyasasında yaşanan volatilite hafifledi.
Büyük resme bakacak olursak hafta başında da ifade ettiğimiz gibi ABD bono faizlerinin belirli bir bant aralığına yerleşmesi ihtimalinin arttığını ve bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda bunun gelişmekte olan piyasalara destek olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca son dönemde birçok gelişmiş ülkede ve Çin’de görülen, beklenenden biraz daha güçlü büyüme verilerine paralel olarak  büyümede toparlanma söz konusu. Bu toparlanma, özellikle reel efektif döviz kurlarında (REER) gördüğümüz düzeltmeden sonra, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine ihracattaki artış olarak da olumlu yansıyabilir.
18 Eylül FED toplantısı (FOMC) ile ilgili varlık alım sınırlandırma beklentilerinin piyasalarda Mayıs'tan beri fiyatlanıyor olması nedeniyle, bu toplantıya  yaklaşırken veya toplantı sonrasında içinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda daha olumlu bir hava görme olasılığı var bizce. Türk hisse senetleri piyasasının hem 2013 hem de 2014 fiyat / kazanç oranına göre diğer gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırıldığında iskontolu işlem gördüğünü de hatırlatmak isteriz. Dün TUİK verilerine göre 2. Çeyrekte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) %4.4 arttı. Bu piyasa beklentilerinin üzerinde bir artıştı ve beklediğimiz daha olumlu havaya da katkıda bulundu.

Hafta başından bu yana MSCI GOP endeksi dolar bazında %3.73 yükselirken, S&P 500 endeksi %1.74 yükseldi. Ayı dönemde MSCI Türkiye ise dolar bazında %8.65 artış gösterdi.
Bu sabah ise Asya piyasalarında geneli itibariyle olumlu görüntü hakim. Japonya %0.7 artıda. Gelişmekte olan Asya piyasalarına bakacak olursak Çin artıda, Hindistan’da sınırlı kar satışı var. ABD 10 yıllıkları %2.96 ile dünkü kapanışına paralel.
Bugün ABD’de açıklanacak önemli bir makro veri yok. Avrupa’da enflasyon rakamları, Fransa’da istihdam rakamları  açıklanıyor. Almanya’da 10 yıllık ihale var. 
Haftanın geri kalanında yarın yurtiçinde cari açık rakamı açıklanıyor. (beklenti:-5.50 milyar $ önceki:-4.45 milyar $). Ayrıca ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, perakende satışlar ve tüketici güven endeksi takip edilecek önemli veriler olarak sıralanabilir.

Hiç yorum yok: