1 Ağustos 2013 Perşembe

Varantlarda Günün Ardından - 01 Ağustos 2013

Dün sabah seansında yatayda dalgalı seyir izleyen BİST 100 endeksi öğleden sonra ABD'nin beklenenden olumlu gelen verilerinin ardından düşüşe geçti ve günü %1.40 ekside 73,377 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %1.63 kayıpla 88,858 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.50 düştü, bankacılık endeksi (xbank) ise %2.56 düştü. Bugün en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda dün TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye'nin Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %6 düşüşle 12.4 milyar dolar, ithalatı ise %2.8 artışla 21.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Verileri yorumlayan Ekonomi Bakanı Çağlayan, ihracatta azalmanın sürpriz olmadığını, ana pazar AB'deki ekonomik durgunluğun devam ettiği hesaba katıldığında Türkiye’nin ihracat performansının aslında çok iyi olduğunu belirtti. Hazine Müsteşarlığı, Ağustos-Ekim döneminde 40.8 milyar TL iç borç servisine karşılık, 35.3 milyar TL iç borçlanmaya gidileceğini bildirdi. Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan Kamu Borç Yönetimi Raporu’na göre 2013 yılı için planlanan 188.6 milyar TL’lik borç ödemesinin 97.1 milyar TL’lik bölümü Ocak-Haziran döneminde yapıldı. Hazine'nin ikinci çeyreğe ait vergi dışı gelirleri yaklaşık 5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Şirket haberlerine baktığımızda Tüpraş’tan alınan yakıt numunelerine dair ön raporun temiz çıktığı açıklandı. Aksigorta’nın, 2. çeyrekte beklentilere paralel olarak 119.9 milyon TL kâr açıkladığını görüyoruz. TSKB’nin 6 aylık konsolide olmayan net dönem kârı ise yaklaşık 307 milyon TL olarak açıklandı. Bugün Yapı Kredi, Arçelik ve Bizim Toptan ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak.

Yurtdışı piyasalarına baktığımızda ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2 gün süren toplantısının sonucu olarak Fed’in faizleri beklendiği gibi %0.25’de tuttuğunu ve varlık alım miktarını değiştirmediğini görüyoruz. Asya hisse senetleri, Çin'de imalat sanayinin beklenmedik bir şekilde güçlenmesi ve Fed'in varlık alım programını devam ettirmesinin ardından son üç haftanın en hızlı yükselişini gösterirken, ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönlü hareket etti. S&P 500 Endeksi vadeli kontratları %0.4 ve MSCI Asya Pasifik Endeksi %1 yükseldi. Yapılan anketlere göre İngiltere Merkez Bankası uzun vadede parasal genişleme önlemlerine ara vereceği tahmin ediliyor. Atina’nın borçlarını geri ödeyememe riskini sebep gösteren Brezilya dahil 11 Latin Amerika ülkesi IMF’nin yeni Yunanistan yardımını desteklemeyi reddetti.

Hiç yorum yok: