31 Temmuz 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 31 Temmuz 2013

Dün gün boyu alıcılı seyreden BİST 100 Endeksi %2.03 yukarıda 74,420 puandan sonlandı. BİST 30 Endeksi %2.20 yükselişle 90,327 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.21, bankacılık endeksi (xbank) ise %3.35 yükseldi. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla HALKB, GARAN ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın enflasyon raporunu açıkladığını görüyoruz. Rapora göre, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerin göz önünde bulundurulmasıyla 2013 yıl sonu enflasyon tahmini 0.9 puan yukarı yönlü güncellenerek %6.2’ye yükseltildi. Başçı, likitide politikasını sıkılaştırdıklarını ve Merkez Bankası’nın faiz koridorunun artırmasının fiyat istikrarı açısından gerekli olduğunu söyledi. Merkez Bankası’nın dün açtığı 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesine 100 milyon dolarlık teklif gelirken ortalama fiyat 1.9231 TL olarak açıklandı.      

Şirket haberlerine baktığımızda Garanti Bankası’nın 2013 yılı ikinci çeyrek konsolide olmayan kârı beklentilere paralel 887 milyon TL, 6 aylık konsolide net dönem kârı  ise yaklaşık 2.2 milyar TL olarak açıklandı. Albaraka Türk’ün 2013 yılı ikinci çeyrek konsolide olmayan kârı ise beklentilerin biraz altında 46 milyon TL olarak açıklandı. Bugün TSKB, Aksigorta ve Anadolu Sigorta ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak.

Yurtdışı piyasalarına bakıldığında ABD’de tüketici güven endeksinin, Temmuz ayında bir önceki aya göre 1.4 puan aşağıda 80.3 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu verinin ardından ABD tahvillerinin yükselişe geçtiğini belirtelim. Bazı ABD’li şirketlerin yıllık kâr tahminlerini yükseltmeleriyle moral bulan ABD borsaları önce yönünü yukarı çevirse de yatırımcıların Fed toplantısını beklemeleriyle gün sonuna doğru kazançlarını sildi. Avrupa borsaları da iyi kâr açıklayan şirketleri fiyatlayarak günü artıda sonlandırdı. BNP Paribas’nın 2. çeyrek net kârı bir önceki çeyreğe göre %4.7 düşüşle 1.76 milyar euro olarak açıklandı. Toyota, bu yılki üretimini 10 milyon aracın üzerine çıkarmayı planlıyor. Bu hedefin gerçekleşmesiyle Toyota bu hacime ulaşacak ilk otomobil üreticisi olacak. Çin liderleri, ihracatın küresel krizden bu yana en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından ekonomideki yavaşlamayı engelleme amacıyla ekonomik reformlar düzenleyip istikrarlı büyümeyi destekleyeceklerini belirtti.

Hiç yorum yok: