25 Temmuz 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Temmuz 2013

Dün güne yükselişle başlayan BİST100 endeksi ilk seans boyunca dalgalı hareket ettikten sonra öğleden sonra hızlanan satışlarla kaybını genişletti ve günü %1.79 ekside 74,015 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %1.92 kayıpla 89,451 seviyesinde sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.51, bankacılık endeksi (xbank) ise %2.08 düştü. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün bir konuşma yapan Maliye Bakanı Şimşek, büyüme hedefinde risklerin aşağı yönlü olduğunu ve bu aşağı yönlü riskin değerlendirmesinin önümüzdeki haftalarda gerçekleşeceğini açıkladı. Aynı zamanda Ekonomi Bakanı Çağlayan ihracatçılara yönelik yeni bir destek mekanizması üzerinde çalıştıklarını belirtti ve Türkiye Ticaret Merkezleri adıyla merkezler kuracaklarını açıkladı.


Şirket haberlerine baktığımızda Maliye Ekipleri’nin kaçak akaryakıt şüphesiyle Tüpraş’a dün polis eşliğinde baskın gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu gelişmenin üzerine Tüpraş, ürünleriyle ilgili envanter, marker denetimi ve vergi incelemesine başlandığını duyurdu. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız incelemenin rutin bir vergi denetimi ve akaryakıt sektöründe olası bir kaygıyı engelleme amaçlı olduğunu belirtti. Haci Omer Sabanci Holding A.Ş. ile Türkiye’de ortaklığı bulunan Alman enerji şirketi E.ON, yabancı bir gazetede çıkan habere göre Avrupa'da karlılığı düşük seviyede olan bazı enerji santrallerini kapatıp Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yeni tesisler açmayı planlıyor. Bunun dışında İş Bankası, toplam 670 milyon lira tutarında farklı vadelerde banka bonosu ve iskontolu tahvil ihraç etme kararı aldı. Akbank bugün piyasa kapanışının ardından 2013 yılı finasal sonuçlarını açıklayacak. Şirketin kârının 931 milyon TL civarında açıklanması bekleniyor.

Yurtdışı piyasalarına bakıldığında ABD’de yeni konut satışlarının beklentilerin üzerinde gelmesi Fed’in teşvik alımlarını azaltacağı yönünde endişelerin artmasına neden oldu. Bu endişelerle ABD’de ekononmi için en önemli şirketlerden Caterpillar’ın beklentilerini altında kâr açıklması birleşince ABD borsaları aşağı yönlü hareket etti ve günü ekside tamamladı. ABD’li Facebook beklentilerin üzerinde ikinci çeyrek kârı açıklarken Boeing de yüksek uçak teslimatları nedeniyle yıllık gelir tahminlerini yükseltti. Çin Başbakanı Li, 23 yılın en düşük büyümesi desteklemek için demiryolu inşaatını hızlandıracaklarını açıkladı. Bunun dışında Güney Kore ekonomisinin, güçlü harcama ve özel tüketimin katkısıyla son 2 yılın en yüksek büyümesine işaret etti.

Hiç yorum yok: