24 Temmuz 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 24 Temmuz 2013

Dün Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasının ardından sıçrama yapan BİST 100 Endeksi %1.8’e kadar artış göstermiş olsa da gün sonuna doğru gelen sert satışlarla günü %0.59 ekside 75,368 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.74 kayıpla 91,204 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.02, bankacılık endeksi (xbank) %1.39 düştü. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün piyasaların bir süredir beklediği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararının açıklandığını görüyoruz. Merkez Bankası faiz koridorunun üst sınırını %6.5’den %7.25’e çekerek piyasa beklentilerine paralel bir adım atmış oldu. Merkez Bankası bugünden başlayarak ek parasal sıkılaştırma yapılacak günlerde bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını da açıkladı. Merkez Bankası’nın gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma adımları atılacağı yönündeki açıklamalarıyla TL, dolar karşısında değerlenerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Bunun dışında Hazine, dün gerçekleştirilen 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin yeniden ihracıyla 439.7 milyon TL borçlandı.

Şirket haberlerine baktığımızda İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2012 yılı araştırmasına göre Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş) Türkiye’nin en büyük şirketi oldu. Çukurova Holding’in, Altimo’daki hisselerini alabilmek için verilen 60 günlük sürenin uzatılması talebine ilşikin kararın bu hafta sonuna kadar İngiltere Yüksek Mahkemesi tarafından açıklanması bekleniyor. Türk Telekom’un, Çukurova Holding ve Providence Equity Partners’ın ortak olduğu dijital yayın platformu Digiturk’ün %53 hissesini satın almak için bağlayıcı olmayan teklif verdiğini görüyoruz. Bugün akşam piyasa kapandıktan sonra Halkbank ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayacağını hatırlatalım. Halkbank’ın yaklaşık 673 milyon TL kâr açıklaması bekleniyor.

Yurtdışı piyasalarına bakıldığında ABD’de dün açıklanan verilere göre konut fiyatlarının Mayıs ayına kadar geçen 1 yıllık sürede %7.3 yükseldiğini görüyoruz. Her ne kadar ABD’li teknoloji şirketi Apple’ın ikinci çeyrek kârı beklentilerin üzerinde açıklanmış olsa da genel olarak bilanço rakamlarının yatırımcılar tarafından çok olumlu algılanmamasıyla S&P 500 Endeksi günü %0.2 aşağıda 1,692 puandan sonlandırmış oldu. Çin'de Temmuz ayı öncü imalat göstergesi ülke ekonomisindeki yavaşlamaya işaret etti. Japonya, yenin zayıflaması ve AB’ye yapılan sevkiyatların artmasıyla ihracat hacmini büyüttü fakat ihracattaki büyüme yine de beklentilerin altında gerçekleşti.

Hiç yorum yok: