23 Temmuz 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 23 Temmuz 2013

Haftanın ilk güne pozifif başlayan BİST100 Endeksi açılıştan çok kısa bir süre sonra yönünü aşağıya çevirdi. Gün boyunca dalgalı seyir izleyen endeks günü sabah açılışına paralel %0.08 aşağıda 75,816 seviyesinden tamamladı. BİST 30 Endeksi %0.12 aşağıda 91,885 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.03 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.62 düşüş gösterdi. Haftanın ilk gününde en çok işlem hacmi yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda haftanın ilk gününde gündemin nispeten sakin olduğunu gördük. Merkez Bankası dün 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştirdi. 5 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) işleyiş esaslarının Borsa İstanbul tarafından yeniden düzenlediğini belirtelim. Aralık 2002’den Haziran 2013’e kadar Türkiye’de kullanılan kredi kartlarının sayısı %304 oranında artarak 56.5 milyon adede ulaştı. Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 12 Temmuz itibarıyla bir önceki haftaya göre %0.59 artarak 942 .7 milyar TL’ye yükseldi. Yurtiçi piyasalarda bugün dikkatler saat 14.00’te açıklanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı faiz kararında olacak. Hazine’nin bugün 12 ay vadeli kuponsuz tahvil ihracı gerçekleştireceğini de belirtelim.

Şirket haberlerine baktığımızda Türk Hava Yolları’nın, toplam liste fiyatı 1.6 milyar dolar olan 5 Boeing uçak opsiyonunu kesin siparişe çevirdiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk sivil havacılığı ve savunma sanayiine yönelik çalışacak bir yazılım şirketi kurmayı planladıklarını söyledi.

Yurtdışı piyasalarına bakıldığında ABD’de Haziran ayı 2. el konut satışlarının beklenmedik şekilde %1.2 düşerek 5.08 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Bu veriyi Fed’in tahvil alımlarını azaltmak için aceleci davranmayacağı şeklinde yorumlayan Asya borsaları, Çin hükümetinin büyüme tahminleri için taban seviyeyi %7 olarak belirlemesinin de etkisinde son sekiz haftanın zirvesine tırmandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, gün içinde %0.9 kadar yükseldi. Bunların yanı sıra McDonalds’ın kârının beklentilerin altında kalan artışı yine tahvil alımları için olumlu algılanınca S&P 500 Endeksi yönünü yukarı çevirdi. Brezilya, daha önceden hedeflenen rakamdan daha düşük bir büyüme öngörerek mali hedeflerini tutturmak amacıyla 4.5 milyar dolarlık harcama kesintisi yaptı.

Hiç yorum yok: