19 Temmuz 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 19 Temmuz 2013

Dün günün genelinde yatay seviyede dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 Endeksi günü %0.06 kayıpla 77,022 seviyesinden sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.30 aşağıda 93,606 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.16 düşüş gösterirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.12 yükseliş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, ISCTR ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Ali Babacan, 2013 yılının ilk 3 ayında kullanılan tüketici kredisinin 106 milyar TL, bireysel kredi kartı harcama tutarının 73 milyar TL olduğunu söyledi. İTO Başkanı Çağlar, önümüzdeki hafta gerçekleşek Para Politika Kurulu'yla ilgili olarak Merkez Bankası’nın faizleri çok yükseltmeyecek bir çözüm bulacağına inandıklarını belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dolar/TL kurunun son birkaç gün içindeki düşüşünün enerji sektörü için olumlu olduğunu ve de Kuzey Irak’ta yeni ortaklıklar kurulabileceğini söyledi. Bankacılık sektörünün kredi hacmini 898.4 milyar TL’ye ulaştı. Son günlerde işçilerinin yaptığı grevle gündemde olan Darphane altın üretimini geçen yıla göre %107 atırarak rekor kırdı.

Şirket haberlerine baktığımızda Sabancı Holding ve Alman E.ON'un %50-50 ortak olduğu Enerjisa’nın 2015’teki halka arzının 2016’ya ertelendiğini görüyoruz. National Bank of Greece, bir Yunan gazetesine göre, Finansbank’ta bulunan %94.4 hissenin, %40’a kadar olan kısmını satmak istiyor. Bu habere ilşkin açıklama yapan Finansbank Genel Müdür Temel Güzeloğlu, bu konuda kendilerine ulaşan ve özel açıklama gerektirecek bir bilgi olmadığını belirtti.

Yurtdışı piyasalarına bakıldığında dün Senato Bankacılık Komitesi’nde, bir önceki gün yaptığı konuşmanın bir benzerini yapan Fed Başkanı Ben Bernanke, tahvil alımlarıyla ilgili kararın ekonomideki gelişmelere ve verilere bağlı olarak alınacağını tekrar etti. Morgan Stanley ve UnitedHealth Group’un da içinde bulunduğu birçok şirketin beklentinin üzerinde kâr açıklaması ve geçen haftanın işsizlik maaş başvurularının azalmasıyla ABD borsaları yükselişe geçti. S&P 500 Endeksi %0.5 kazançla 1,689 puana çıkarak güniçi zirve rekorunu kırdı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, hükümetin bütçe açığını azaltması nedeniyle ABD’nin kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çıkardı. Teknoloji şirketlerinden Google ve Microsoft beklentilerin altında kâr açıkladı. ABD'de, Michigan eyaletine bağlı otomotiv sanayisindeki ağırlığıyla bilinen Detroit şehrinin, 18.5 milyar dolarlık borçla iflas ettiğini de belirtelim. Böylece ülke tarihinin en büyük iflası yaşanmış oldu. Avrupa borsaları Publicis Groupe SA'nın ve Londra Stock Exchange Group Plc'nin iyi kâr ve gelir açıklamasıyla son altı haftanın zirvesine yükseldi. Topix Endeksi 4 gün süren yükselişinin ardından bugün yönünü aşağıya çevirdi.

Hiç yorum yok: