18 Temmuz 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 18 Temmuz 2013

Dün öğleden sonra Bernanke’nin açıklamalarını olumlu karşılayan küresel borsalara paralel yükselişe geçen BİST 100 Endeksi günü %1.84 kazançla 77,072 seviyesinden sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %2.20 yukarıda 93,886 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.64, bankacılık endeksi (xbank) ise %3.58 yükseliş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, ISCTR ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dün yaptığı konuşmasında ilk çeyrekteki %3’lük büyümenin, 2013 yılının hedefi olan %4 büyüme için umut verici olduğunu söyledi. Çağlayan, Türkiye’deki işsizlik oranlarının Euro Bölgesi ortalamasının çok altında olduğunu da sözlerine ekledi. Başbakan Yardımcı Ali Babacan, son dönemdeki faiz artışlarının bugünden bütçeyi etkilemeyeceğini ve 158 milyar dolar olan ihracat hedefinin hala geçerli olduğunu açıklarken bu hedefin giderek zorlaştığını da sözlerine ekledi. Babacan, ikini çeyreğe dair somut verilerin gelmesiyle yıl sonu hedeflerinin gözden geçirilebileceğini ve büyüme rakamlarında bir revizyonun sürpriz olmaması gerektiğini belirtti. Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre Mayıs ayı sonu itibariyle kısa vadeli dış borç stoku 2012 yıl sonuna göre %22.1 arttı.

Şirket haberlerine baktığımızda dün akşam saatlerinde 2013 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan Türk Telekom’un kârı beklentilerin üzerinde 280.3 milyon TL olarak açıklandı. Böylece şirketin kârı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %73 gerilemiş oldu. Bugün Turkcell 2013 yılı 2. çeyrek kârını açıklayacak.

Yurtdışı piyasalarına bakıldığında dün bir konuşma gerçekleştiren Fed Başkanı Ben Bernanke, tahvil alım programının “önceden belirlenmiş bir doğrultuda” ilerlemediğini ve ekonomik şartlara göre daha çabuk daraltılması veya daha uzun sürdürülmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Geçen haftalarda yaptığından daha farklı olmasa da Bernanke’nin konuşması piyasalar tarafından olumlu algılandı; ABD ve Avrupa borsaları sıçrama yaptı. Tokyo borsası 4. gününde de yükselişine devam etti. Dün akşam saatlerinde açıklanan Bej Kitap raporuna göre ABD ekonomisi emlaktan imalata kadar bir çok sektörün katkısıyla “mütevazı ile ılımlı” arası büyümeyi sürdürdü. Teknoloji şirketlerinden IBM’in 2. çeyrek kârı beklentilerin üstünde gelirken, eBay’in kârı %8 geriledi. Çin’de Haziran ayı konut fiyatlarının yükseldiğini de hatırlatalım.

Hiç yorum yok: