15 Temmuz 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 15 Temmuz 2013

Cuma günü dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 Endeksi öğleden sonra gelen sert alımlarla günü %1.01 artıda 71,789 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.98 kazançla 86,753 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %2.00, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.20 yükseldi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, ISCTR ve HALKB oldu. Hafta geneline bakıldığında BİST 100 Endeksi %1.11 oranında değer kazanmış oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün Başkaban Erdoğan’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı bir ekonomi zirvesi düzenlendiğini görüyoruz. Toplantı esnasında uluslararası ve yurt içi finansal piyasalardaki gelişmeler ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin ele alındığı bildirildi. Bugün Hazine Müsteşarlığı’nın, biri 5 yıl diğeri 10 yıl vadeli olmak üzere 2  tahvil ihalesi düzenleyeceğini belirtelim. Ayrıca bugün Nisan ayı işsizlik oranlarının açıklanacağını da hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türk Hava Yolları A.O.’nun kamu payının özelleştirme çalışmalarında yardımcı olmak üzere bir danışmanlık şirketiyle anlaşılması üzerine THY’nin özelleştirileceğine yönelik çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. ERDEMİR’in iştiraki İskenderun Demir ve Çelik A.Ş'de (İSDEMİR) toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındığı bildirildi. KAP’a yapılan açıklamaya göre Doğuş Otomotiv, Irak'ta Volkswagen ve Audi'nin dağıtım ve satış sonrası hizmetleriyle ilgili şirket kurmak için Volkswagen AG ve Audi AG ile anlaştı.


Yurtdışı piyasalarına bakıldığında Çin’in ikinci çeyrekte beklentilere paralel olarak %7.5 büyüdüğünü görüyoruz. Bunun dışında Çin’de sermaye akışlarındaki kuralların gevşetilmesiyle yabancı fonların Çin piyasasına giriş programları neredeyse ikiye katlandı böylece piyasalar yabancı yatırımcılara daha fazla açılmış oldu. Bu iki haberle birlikte Asya borsalarının yükselişe geçtiğini görüyoruz. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi %0.2 yükseldi. Cuma günü ABD’de bankalardan beklentilerin üzerinde kâr açıklanmasıyla S&P 500 Endeksi'nin yükselişini yedinci güne taşıdığını da hatırlatalım. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Fransa'nın kredi notunu en iyi seviye olan AAA'dan AA+'ya düşürdü.

Hiç yorum yok: