31 Mayıs 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 31 Mayıs 2013

BİST 100 endeksi dün günün genelinde dalgalı seyrettikten günü sabahki açılış seviyesine paralel olarak 87,170 seviyesinden kapattı. BİST 30 endeksi %0.13 yükselerek 107,272 seviyesine geldi. Sanayi endeksi (xusin) %0.57 düşerken, bankacılık endeksi (xbank) %0.74 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, AKBNK ve HALKB oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda VOB ile birleşmesi kısa zamanda tamamlanacak BIST’te tarım ürünleri dışındaki emtialar üzerinde de vadeli işlemler yapılabilecek. BİST, 2014'te çelik ürünleri piyasasını açmayı planlıyor. Dün yılda iki defa yayıladığı Finansal İstikrar Raporu'nun ilkini yayımlayan Merkez Bankası, küresel likiditenin bol ve faiz oranlarının düşük olduğu mevcut ekonomik ortamda, risk iştahındaki ani değişimlere karşı dikaktli olunması uyarısında bulundu.


Şirket haberlerine baktığımızda Emlak Konut GYO dün akşam KAP’a yaptığı duyuruda ikincil halka arzının 5-7 Haziran tarihlerinde gerçekleşeceğini açıkladı. Emlak Konut’un işlem sırası (EKGYO) ve Emlak Konut paylarına dayalı varant ve sertifikaların işlem sıraları kapatılarak, 11 Haziran 2013 tarihinde gerçekleştirilecek Toptan Satışlar Pazarı işlemi sonrası 12 Haziran 2013 tarihinde yeniden işleme açılacak. Bugün Vakıfbank hisse başına 0.04 TL nakit brüt temettü ödeyecek.


Yurtdışı gündemine bakıldığında dün ABD’den açıklanan büyüme ve işsizlik başvurularının beklenenden kötü gelmesi üzerine Fed’in tahvil alım programında hız kesme konusunda aceleci davranmayacağı öngörüsüyle ABD ve Avrupa hisseleri yükselişe geçti. S&P 500 %0.37 artışla 1,654 puana, Dow Jones Endeksi de bir önceki güne göre %0.14 artışla 15,324 puandan günü tamamladı. Avrupa'da yaşanan krizin nedeniyle bir süredir sürekli artış gösteren Fransa'daki işsiz sayısı Nisan’da yeni bir zirve yaparak %10.6’ya yükseldi. Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanan bir raporda, Euro Bölgesi ekonomisinde artan borç ve problemli krediler nedeniyle bankaların hala iflas riski taşımakta olduğuna dikkat çekildi. Japonya'da Mayıs ayı imalat setörü PMI endeksi 51.5 puana yükseldi. MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yatay seyir izlerken, Japonya'nın Nikkei endeksi %1.6 yükseldi.

Hiç yorum yok: