30 Mayıs 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Birkaç haftadır dile getirdiğimiz, “daha güçlü ABD doları ve daha yüksek faizler” temaları geçerliliğini koruyor. Nitekim öngördüğümüz gibi, Dolar ve faizlerde ciddi yükselişler gerçekleşti. Önceki gün ABD 10 yıllıklarındaki ciddi yükseliş dikkat çekici idi ve faizler bir yıldan uzun sürenin en yükseğini gördü. Dolar/TL de son bir yılın en yüksek seviyesine geldi.
 
Geçen hafta değindiğimiz gibi FED'in varlık alımlarında kısıtlamaya gidebileceğine dair sinyaller, özellikle gelişmekte olan ülke bono ve döviz kurlarında satış baskısının artmasına sebep oldu. Burada önemli olan konulardan biri, FED’in varlık alımlarında gerçekten azaltmaya gidip gitmeyeceği. Öte yandan bir azaltmaya gidecekse, bunun zamanlamasından ziyade, bu konunun gittikçe daha fazla konuşulur hale gelmesi daha önemli bir nokta.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi burada piyasanın "aşırıya kaçmasını" önlemeye yönelik iletişim çabaları da gündeme gelebilir. Örneğin dün oy hakkı bulan ve daha “güvercin” kanatta yer aldığı düşünülen Boston Fed Başkanı Rosengren’in açıklamaları buna örnek olabilir.
 
Ayrıca BoJ başkanı Kuroda’nın açıklamalarının bono piyasalarını sakinleştirmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz.
 
Orta vadeli “daha güçlü ABD doları ve daha yüksek faizler” temalarının geçerliliğini koruyor olduğunu düşünmekle birlikte. Bu açıklamaların yanında faizlerdeki hareketin çok hızlı olduğunu düşündüğümüzde kısa vadede bono faizlerinin bir miktar gerileyebileceğini düşünüyoruz.
 
Öte yandan Salı sabahki yorumumuzda da ifade ettiğimiz gibi “Mayıs ayı başından bu yana artan G7 kur volatilitesine rağmen; son bir haftadaki artışıyla birlikte hisse senedi volatilitesinin nispeten düşük seviyelerde olması dikkat çekici. Öte yandan hisse senedi volatilitesinin de artış eğilimine girebileceğini düşündürüyor.”
 

Nitekim dün BIST’te %3’lük sert bir düşüş gördük, S&P 500 endeksi %0.7 geriledi ve volatilite endeksi Vix %2.4 civarı arttı.
 
Bugünkü veriler arasında ABD haftalık işsizlik başvuruları nispeten daha önemli. Beklenti 340 bin civarı bir artış yönünde.
 
Teknik tarafta ise Geçtiğimiz haftadan itibaren olumsuz yönde gelişen kısa vadeli teknik resmin, 90,500 desteğinin kırılmasıyla başladığı sert satış baskısını dün de sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Bono piyasasındaki yükseliş banka hisselerini baskı altında tutmaya devam ederken, söz konusu satıcılı seyir kapsamında bugün 86,500 hedef destek noktasını yakından izliyor olacağız.
 
Sert satış baskısının 86,500 desteğini koruma çabasında seans içi tepki alımları oluşturabileceği piyasada, şu aşamada düzeltme hareketinin tamamlandığı yönünde oluşmuş teknik bir sinyal bulunmuyor. Bu seviye altında 84,500 seviyesine yönelecek olan endekste, geçtiğimiz hafta 91,500 desteğinin kırılmasıyla kapatılmasını önerdiğimiz kısa vadeli pozisyonların ardından henüz alım yönünde hareket edilmesini önermiyoruz. 89,000 seviyesinin direnç konumunda dönüştüğü düzeltme trendi içerisinde, yeniden yükseliş yönünde hareket etmek için bu noktanın aşılmasının beklenmesini öneriyoruz.
 
ykb ytr

Hiç yorum yok: