26 Nisan 2013 Cuma

WSJ: Büyük düşüşten önce Merkez'in altın rezervi 34 ton arttı

Rusya, Türkiye, Azerbeycan ve Kazakistan geçen hafta altında yaşanan büyük düşüşten önce mart ayında altın alarak rezervlerini artırdılar.
 
Rusya, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan, altının ons fiyatı 270 dolardan fazla gerilemeden hemen önce değerli metalin fiyatının uzun vadede yükseleceği beklentisi ile Mart ayında elindeki altın rezervlerini artırdı. Türkiye Merkez Bankası'nın altın rezervi Mart ayında 1.1 milyon ons (yaklaşık 34,3 ton) artarak 13.15 milyon onsa ulaştı.
Altın piyasası katılımcıları, açıklanan altın verilerini yakından takip ediyor. Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre 2012 yılında merkez bankalarının altın alımları, dünyadaki toplam altın talebinin yüzde 12'sini oluştururken son 48 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.
Ancak geçtiğimiz hafta altın fiyatının son 30 yılın en sert düzeltmesini yaşaması ile merkez bankalarının bu gelişmeye nasıl karşılık vereceğini zaman gösterecek. Bazı merkez bankaları düşük seviyelerde de olsa altın alımı yapmaya devam ederken gelişmeleri endişe verici bulan diğer bankalar şimdilik piyasadan çıkmayı tercih edebilir.

Altının ons fiyatı, Mart ayının son işlem günü ile 16 Nisan arasında 272,80 dolar gerileyerek 1.321,50 doları gördü. 16 Nisan'dan bu yana bir miktar toparlanan fiyatlar şu sıralar 1.440 dolar civarında seyrediyor.
Yavaş yavaş alım yapma eğiliminde olan merkez bankaları günlük bazda piyasaya girip çıkmaktansa ellerindeki altınları uzun vadede tutmayı tercih ediyor ki bu da, spot fiyatının merkez bankalarının aktivitelerinin olumsuz etkilerinden korunmasına yardımcı oluyor.
Ancak 10 Nisan'da Güney Kıbrıs'ın, kurtarma paketi kapsamında 400 milyon euro toplamak amacıyla merkez bankasının rezervinden 10 ton altın satışı yapabileceği haberi ile fiyatlar alt üst oldu. Buna ek olarak piyasalarda diğer Güney Avrupa ülkelerinin de benzer şekilde hareket edebileceklerine dair endişeler oluştu. Güney Kıbrıs'ın altın rezervleri diğer ülkelere göre küçük olabilir ancak İtalya 2.451,8 ton ile dünyanın en büyük dördüncü altın rezervine sahip.
IMF'nin bugün yayınladığı son verilere göre Rusya, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan'ın rezervlerindeki artış 1.32 milyon onsa ulaştı. Mevut fiyatın 1440 dolar olduğu düşünülürse merkez bankalarının altın rezervlerinin şimdiki değeri 1.9 milyar dolara ulaşmış oluyor. Mart ayının sonundaki fiyatlar göz önüne alındığında ise merkez bankalarının teoride 336 milyon dolar civarında zarara uğradıklarını söylemek mümkün.
Analistlere göre altın fiyatlarındaki artışın temel nedeni ise piyasada yapılan alımlardan çok Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın, ticari bankaların altını teminat olarak göstermelerini kabul etmesi.

Hiç yorum yok: