30 Nisan 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 30 Nisan 2013

Haftaya alıcılı başlayan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi dün bir önceki kapanışa göre % 0.25 yükselişle 85.325 seviyesinden işlem görmeye başladı. Gün içinde yön arayışında olan BİST 100 Endeksi satışlar nedeniyle zaman zaman düşüşler gösterdiyse de gün sonuna doğru gerçekleşen sınırlı alımlarla günü % 0.05 yukarıda 85,154 seviyesinden kapattı. Sanayi endeksi (xusin) % 0.36 düşüş gösterirken, bankacılık endeksi % 0.45 artış gösterdi. BIST 30 Endeksi % 0.21 yükseliş gösterirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla KRDMD, GARAN ve PGSUS oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda TCMB bugün yılda 4 kez hazırlanan Enflasyon Raporunun ikincisini yayınlayacak. Ocak ayında yayınlanan raporda enflasyon beklentisi orta noktası % 5.3 olmak üzere % 3.9-6.7 olarak açıklanmıştı. SPK Başkanı Ertaş dün yaptığı açıklamada Türkiye'nin son 10 yılda dünya ortalamasının üstünde büyüdüğü halde sermaye piyasalarındaki büyümenin arzu edilen seviyede olmadığını belirtti. Dünyanın en fazla çelik üreten ilk 15 ülkesi arasında yer alan Türkiye’de çelik üretimi bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre % 6 azaldı.

Şirket haberlerine baktığımızda dün 2013 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Aksigorta’nın 3 ayda 10 milyon TL kâr ettiğini görüyoruz. Yılın ilk üç ayına ait finansal sonuçlarını bugün açıklayacak Arçelik’in 131 milyon TL civarında kâr etmesi bekleniyor. Doğuş Otomotiv nguün hisse başına nakit brüt 1 TL temettü ödemesi yapacak. Sabancı Holding Carrefour’daki Fransız hisseklerini 360 milyon TL’ye almayı planlıyor. Geçtiğimiz günlerde DiaSA’yı 320 milyon TL’ye satın alan Ülker’in şimde de A101'i satın almakla ilgilendiği öğrenildi. A100’in fiyatının 1,000 milyon TL civarında olması bekleniyor. Ülker, A100’i satın alması durumunda BİM'i geçip indirim pazarında lider olacak.


Yurtdışı gündeme bakıldığında ABD’de ikinci el konut satışları verisinin iyi gelmesi ve Merkez Bankalarının teşvik planlarını devam ettireceği iyimserliğiyle New York Borsaları yükseldi. S&P 500 Endeksi % 0.7 kazançla 1,593 puan olan rekor seviyesine tırmandı. Bugün iki gün sürecek para politika kurulu toplantısına başlayacak ABD Merkez Bankası kararını yarın açıklayacak. Para politikasında bir değişiklik olmaması bekleniyor. İtalya'da siyasi istikrar beklentisi ve Avrupa Merkez Bankası ile Fed’in destekleyici para politikalarının devam edeceği tahmini küresel piyasalara olumlu olarak yanısmaya devam ediyor. Şirket kârlarının artışıyla birlikte Topix Endeksi de dün % 0.5 kazançla 1,167 puana yükselerek son 14 yılın en iyi ayını kaydetmeye hazırlanıyor.

Hiç yorum yok: