25 Nisan 2013 Perşembe

Halkbank 1. Çeyrek Bilanço Analizi

Halkbank 1Ç13 sonuçlarında 713mn TL net kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı, çeyrek bazında, %4 azalmayı ifade etmekle beraber, bizim tahminimiz olan 679mn TL ve piyasa beklentisi olan 678mn TL’nin hafif üzerinde gerçekleşti. Halkbank 1Ç13’de beklentimizden daha yüksek ticari işlemler karı elde ederken, bankacılık gelirleri ve diğer kalemler beklentilerimize paralel gerçekleşti. Operasyonel kalemlerin beklentilerimize paralel gerçekleşmesinden dolayı, Halkbank için TUT olan tavsiyemizi sürdürüyoruz, 2013 sonu için hedef fiyatımız 20.70TL’dir.
 
1Ç13 sonuçları ile ilgili olarak ana noktalar aşağıdadır:
 
·         Çeyreklik bazda %7.1 büyüyen TL kredilerin desteği ile toplam krediler aynı dönemde %4.7 büyüdü. Diğer yandan, YP krediler çeyreklik olarak ve ABD$ bazında %3.5 daraldı.
 
·         Fonlama tarafında, Halkbank’ın TL mevduatları çeyreklik bazda %2.6 artarken, FX mevduat tabanı ise aynı dönemde %5.4 daraldı. Yılın ilk çeyreğinde büyümenin daha çok ihraç edilen menkul kıymetler ile finanse edildiğini gördük.
 

·         TÜFE’ye endeksli bonoların düşük katkısı ve daralan kredi mevduat makası sonucu Halkbank’ın net faiz marjı 40 baz puan daraldı ve 1Ç13’te %5.5 oldu.
 
·         1Ç13’te Halkbank’ın komisyon gelirleri yıllık bazda %35 artarken, perakende bankacılığın toplam içerisindeki payı 4Ç12’deki %6 seviyesinden 1Ç13’ te %13’e yükseldi.
 
·         Risk maliyeti, çeyrek bazında, 32 baz puan azalarak 107 baz puan oldu. Bu azalmanın altında yatan ana sebep artan genel karşılıkların azalmasıdır.
 
·         1Ç13’te Halkbank’ın faaliyet giderleri yıllık bazda %39 ile hızlı bir artış gösterdi. Bunun altında yatan temel nedenler çalışan temettülerinin artık faaliyet giderleri altına kaydedilmesi, kredi kartı pazarlama harcamalarındaki artış ve kişi başı personel harcamalarının yıllık bazda %22 ile enflasyonun oldukça üzerinde yükselmesidir.
 
garanti ytr

Hiç yorum yok: