25 Ocak 2013 Cuma

GALATAPORT PROJESINDE YENI IMAR PLANLARI BELLI OLDU

Boğaz’ın altına dev otopark, sahil boyuna 10 metrelik dolgu
Galataport’un yeni imar planlarına göre denizde 10 metre eninde dolgu alanının açılması ve projenin altına 2 katlı otopark yapılması planlanıyor. İstanbul Modern Müzesi’nin yıkımının önünü açan plana karşı Mimarlar Odası dava hazırlığı yapıyor
 
Yıllardır gündemdeki yerini koruyan Galataport projesinde yeni imar planları belli oldu. Karaköy rıhtımından Mimar Sinan Üniversitesi’ne kadar olan 112 bin 147 metrekarelik alanı kapsayan projenin yeni imar planında önceki planlara göre önemli değişiklikler göze çarpıyor. Yeni planda 1200 metrelik sahil boyunca 10 metre eninde denize dolgu yapılmasına izin verilirken, rekreasyon alanlarının altına da 2 katlı otopark yapılabilecek. Planda, İstanbul Modern’in de yıkılıp yerine kültürel tesis yapılmasının önü açılıyor.


12 bin m2’lik dolgu


Planlama alanı,
Türkiye Denizcilik İşletmeleri mülkiyetindeki 100 bin 280 metrekarelik alan ve 11 bin 867 metrekarelik alana sahip olacak kazıklı rıhtım alanı (dolgu alanı) ile toplam 112 bin 147 metrekarelik büyüklüğe ulaşacak. Alanda halen TDİ Genel Müdürlüğü, Çinili Han, Karaköy Yolcu Salonu, antrepolar ve Paket Postanesi binaları, ofis binası, büfeler, sıralı dükkanlar (nargileciler) ile atölyeler bulunuyor.




Kruvaziyer liman alanında emsal dikkate alınarak hesaplanacak alanın en az yüzde 15’i terminal ve teknik hizmet alanı olarak planlanırken, en az yüzde 25’i ise turizm tesis alanı olarak ayrılacak.


Kalan alanlar ise ticari alanlar olarak değerlendirilecek. Ticaret alanında
alışveriş merkezi, yeme-içme alanları, ticaret üniteleri gibi birimler yer alacak. Turizm alanlarında ise konaklama ve dinlenme tesisleri, otel, butik otel yapılacak.
Projede kamunun kullanabilmesi için açık meydan ve yeşil alan olarak değerlendirilecek rekreasyon alanı içerisindeki Nusretiye
Saat Kulesi merkez nokta olarak planlanıyor. Arazinin yüzde 12.4’ü yeşil alan olarak bırakılıyor.
 
İstanbul Modern yıkılabilir

Projeye göre, kültür alanında müze,
sergi ve fuar alanları, tiyatro, sinema, konferans ve toplantı salonlarına yer verilecek. Bu kapsamda İstanbul Modern’in de yer aldığı 4 No’lu antrepo yapısı ile resim ve heykel müzesi olarak tahsisli 5 No’lu antrepo yapısı mevcut kontur ve gabarisinde kültürel tesis alanı olarak kullanılabilecek.


Bunların yıkılıp yapılması halinde ilgili kültür varlıklarının koruma bölge kurulunca onaylanması ve kentsel tarihi doku ile çevresel uyumu dikkate alacak avan projeye göre uygulama yapılması öngörülüyor.


Hiç yorum yok: