25 Aralık 2012 Salı

TCMB 2013 yılı para ve kur politikasını açıklıyor

Bugün Noel nedeni ile ABD ve Avrupa piyasaları kapalı.  Asya’da ise açık olan Japonya (%1.4) ve Çin’de  (%2.4) yükselişler etkili. Japonya’da geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerin galibi LDP lideri Abe, BOJ'dan deflasyonu yenmek için %2 enflasyon hedeflemesini, cesur parasal gevşeme içeren geleneksel olmayan politika adımları atmasını talep ediyor. Bilindiği üzere agresif parasal genişleme yanısı Abe’nin seçilmesi beklentisi bir süredir Yen’de baskı yaratıp Japon borsasını olumlu etkiliyordu.

Yurtdışında veri akışı yok. Yurtiçinde bugün KKO açıklanıyor. Günün odak noktasında TCMB’nin saat 10:00'da açıklaması beklenen 2013 yılı para ve kur politikası yer alıyor. Hafta genelinde ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, tüketici güven endeksive Chicago PMI öne çıkan veriler.

Son yaşanan gelişmeler sonrasında mali uçurum konusunun 2013 yılına sarkma olasılığının güçlenmesi riskli varlıklarda satış baskısı yarattı. Başkan Obama’nın Boehner ile yaptığı son görüşmede taviz vermeyen tavrı ise bu görüntüye destek oluyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta Cumhuriyetçi Boehner’in Obama’nın sunduğu yeni planı reddetmesi ve B planını oylama planı ki; Temsilciler Meclisinde oylanması planlanan B planı yeterli destek bulamadığı için  geri çekilmişti (bu da Cumhuriyetçi parti içerisindeki problemleri ön plana çıkardı) ; Noel’den önce uzlaşma umutlarını iyice zayıflatmıştı. Mali uçuruma yönelik müzakereler Noel tatil sonrasında devam edecek.  Başkan Obama 2013 yılına girerken en azından bir çerçeve plan üzerinde anlaşma sağlanmasını amaçlıyor.

Mali uçurum konusu, 2012 yılı sonunda sona erecek vergi indirimlerinin 2013 yılında devam edip etmeyeceği ve daha önce kabul edilen ve Ocak ayından itibaren devreye girecek kamu harcamaları kesintileri ile ilgili görüş ayrılıklarını içeriyor. Bu konularda uzlaşıya varılamaması otomatik vergi artırımları ile birlikte kamu harcamaları kesintilerinin aynı anda devreye girecek olmasını beraberinde getirecek, ki bu da 2013 yılına yönelik belirsizliklere, resesyon endişelerine neden oluyor. Buna not indirimi olasılığı da dahil.

Büyük resimde mali uçurum konusundaki gelişmeler ön planda yer almaya devam ederken  Avrupa Merkez Bankası tahvil alım planı ve Yunanistan konusunda atılan adımlar ile birlikte rahatlayan çevre euro bölgesi faizleri ve bazı makro verilerden gelen olumlu sinyallerle küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde bir toparlanma sürecine girip girmeyeceğinin sorgulanması piyasalara destek olan ana konular olarak sıralanabilir.

Piyasalardaki genel beklenti 2013 yılının hisse senetlerinin yılı olacağı yönünde şekilleniyor. Ana riskler ise mali uçurum konusu ve global merkez bankalarının politika değişikliği ihtimali. FED son toplantısında enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyledi.

Yıl boyunca dikkat edilmesi gereken önemli risklerden biri güçlü gelebilecek birkaç istihdam verisinin, FED’in düşük faiz politikasının son tarihinin sorgulanmasını ve volatilitidenin ve piyasa faizlerinin artışını beraberinde getirmesi ihtimali. Sanırız düşük volatilite ve negative reel faizinin uzun sure devam edeceğini tahmin eden piyasalar açısından 2013 yılı için en büyük risk burada yatıyor.

Diğer taraftan piyasada yer alan bazı beklentilere göre İspanya’nın finansman ihtiyacı 2013 yılı ilk çeyreğinde  yardım talebinde bulunmasına neden olabilir. İspanya ile ilgili gelişmeler 2013 yılının başlarında önemli konulardan biri olabilir. İtalya’da ise politk gelişmeler ön planda yer alıyor. Başbakan Monti beklendiği gibi istifa etti, seçimler 24-25 Şubatta yapılacak.

Yurtiçinde teknik tarafta 76,250 desteği üzerinde dengelenme çabasını sürdüren IMKB'de, haftanın ilk işlem gününde oluşan yukarı hareketin ardından % 0.88 oranında değer artışı gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Güne 77,000 ara desteği üzerinde dengeli bir seyirle başlayacak olan piyasada, 76,250/77,750 arasında oluşan kısa vadeli yatay band hareketi devam ediyor. Noel tatili dolayısıyla bugün ABD ve Avrupa borsalarının kapalı olması nedeniyle piyasaya katılımın düşük kalacağı IMKB'de, 77,750 seviyesini ana direnç noktası olarak izlemeyi sürdüreceğiz. Yılsonu olması nedeniyle yabancı yatırımcıların pozisyon kapatmalarının yaşandığını gözlemlediğimiz IMKB'de, son dönemde oluşan yatay band hareketinin ardından yükseliş trendi içerisindeki hareketin devam edebilmesi için 77,750 direncinin aşılması gerekiyor. Aşağıda 76,250 seviyesini mevcut hareket kapsamında ana destek noktası olarak almayı sürdüreceğimiz piyasada, yeniden trade amaçlı pozisyon almak için 77,750 direnç noktasının yukarı geçilmesi beklenmelidir.

Hiç yorum yok: