3 Aralık 2012 Pazartesi

Gündem

Haftasonu gelen Çin PMI rakamları 13 ay sonra hareketlenmeyi gösterirken Kasım ayında 50 üzerine çıktı. İyileşmenin geri döndüğüne dair işaret olarak Resmi PMI rakamı ise 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yeni hükümetin iyi gelen veriler nedeniyle parasal genişleme planlarını askıya alacağı görüşü Çin’e satış getiriyor.
 
Yeni günde İngiltere Merkez Bankası(BOE)'nın bu haftaki toplantısında faiz oranı değişikliği beklenmezken, varlık alım programının da aynı kalacağı tahmin ediliyor. Avrupa Merkez Bankası(ECB)'nın bu hafta yapacağı faiz toplantısında oranları değiştirmesi beklenmiyor. Analistler, ECB'nin faiz oranlarını yüzde 0.75'te tutacağını tahmin ediyorlar. ABD'de siyasi liderlerin 'mali uçurum', borçlanma tavanı gibi konularda anlaşmaya varacakları yönünde ihtiyatlı bir iyimserliğin hakim olduğu ortamda, Avrupa borsalarının güne yükselişle başlamaları bekleniyor.

Yılın son ayında yeni haftada veri gündemi de yoğun Avrupa tarafında PMI rakamları takip edilirken, AB büyüme rakamları önemli olacak.İçeriye döndüğümüzde ise haftanın ilk işlem gününde enflasyon rakamalrı takip edilecek. Rus Başbakan Putin’in ziyareti ile başlayacak haftada BDDK’nın bankacılık rakamları takip edilecek.

Başkanlık kampanyalarına benzeyen bir şekilde Pennsylvania'da seçmenlerin önüne çıkan Obama, "uzatmalı müzakere" uyarısında bulunarak, Amerikalılar'dan Kongre'deki Cumhuriyetçiler'e, mali uçurum anlaşmazlığının ilk adımı olarak orta gelirli Amerikalılar için vergi indirimlerinin uzatılması konusunda baskı yapmalarını istedi. Obama'nın bu talebi, vergi anlaşmasının yeniden düzenlenmesi ve harcama kesintilerinin önümüzdeki yıla kadar ertelenmesine yönelik kararlar alınmasını gerektiriyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısına iki hafta kala Fed'in iki başkanı daha fazla parasal genişlemeye destek verirken, başka bir yetkili, rekor düzeyde teşviği geri çekmenin zorluklarına karşı uyardı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de resmi imalat endeksi Kasım ayında 50.6 puana yükselerek son 7 ayın zirvesine çıktı. Çin Lojistik ve Alım Federasyonu ve Ulusal İstatistik Bürosu'nun rakamlarına göre Ekim ayında 50.2 puan seviyesinde gerçekleşen endeksin Kasım ayında 50.8 seviyesinde gelmesi bekleniyordu.

Japonya'da sermaye harcamaları 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 2.4 artış kaydederek, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisindeki daralmanın geçici olabileceğinin sinyalini verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkenin sermaye harcamalarının yüzde 1 arttığı yönündeydi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Avrupa Birliği'nin krize karşı kurduğu fonun kredi notunu 1 puan düşürdü.Brüksel'in ekonomik krizdeki ülkelere yardım için kurduğu 'Avrupa İstikrar Mekanizması'nın kredi notu AAA'dan, AA1'e çekildi. Moodys, fonun kredi görünümünü de negatif olarak açıkladı. Karara gerekçe olarak, fonun en büyük destekçilerinden Fransa'nın kredi notunun geçtiğimiz haftalarda düşürülmesi gösterildi.

 
Borç krizindeki Yunanistan'ın daha fazla dış yardım alabilmesi için kritik önem taşıyan tahvil geri alımlarına bu hafta başlamasıyla, Almanya Şansölyesi Angela Merkel de sonundaYunanistan'ın borcunda zarar yazılabileceğine kapıyı araladı.Alman Bild gazetesine konuşan Merkel, Yunanistan'ın bugün tahvil geri alımları için teklif vermeye hazırlanmasıyla euro liderlerinin, ülke bütçe fazlası vermeye başlamasıyla zarar yazmayı gözden geçirebileceğini söyledi. Almanya bu zamana kadar böyle bir senaryoyu Avrupa Birliği anlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

ABD Senatosu, İran'ın enerji, taşımacılık, gemi yapımı sektörlerine yönelik yeni yaptırımları kabul etti. Geçtiğimiz gün Türkiye'nin kamu ve sivil tüm enerji ihtiyacını sarsacak ve kış ortasında doğalgaz sıkıntısı yaratacak olan yaptırım tasarısı 94 oy ile kabul edildi. Oylamada ret oyu kullanılmadı. Tasarı hem ABD Senatosu hem de Temsilciler Meclisi'nce onaylanmadan ABD Başkanı Barack Obama tarafından yasalaştırılamıyor. ABD, Türkiye'nin İran'a yaptığı altın ihracatına yönelik adım atmakta kararlı olduğunu geçtiğimiz gün açıklamıştı. Senato yetkilileri, Türkiye'ye sattığı doğalgazın Türk Lirası ödemelerini altın olarak çıkarmasının , İran ekonomisinin Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar karşısında ayakta kalabilmesine yardımcı olduğunu belirtilmişti.

Bloomberg, Moody’s veya Standard & Poor’s gibi ikinci bir not kuruluşunun daha Türkiye’nin notunu artırması durumunda yabancı ilgisinin çok daha fazla artış göstereceğini hatırlattı. Londra’daki Societe Generale stratejisti Esther Law, “Moody’s’in 2013 yılının ilk yarısı içinde Türkiye’nin notunu artırması mümkün görüyorum” dedi.

İstanbul'da kasım ayında perakende fiyatlar yüzde 0,28 oranında toptan fiyatlar ise yüzde 0,86 oranında arttı.

Hiç yorum yok: