30 Kasım 2012 Cuma

MAKRO, UYUM’U SATIN ALDI

Perakende sektörünün önde gelen yerli zincirlerinden Makro Market,; sektörün bir başka önemli ve hızlı büyüyen yerli oyuncusu Uyum; Gıda’nın hisselerinin yüzde 47,32’sini satın aldı.; Makro Market ve Uyum Gıda gerçekleşen stratejik ortaklıkla önce; Türkiye perakende sektöründe güçlü bir yerli girişim olmayı  bu; sinerjiyle Türkiye dışına da çıkarak bölgesel bir perakende markası; haline gelmeyi hedefliyor.;
 
Makro Market ile Uyum Gıda’nın işbirliği girişimi aslında ilk; değil. İki şirket daha önce de 2007 yılında Makro Uyum Mağazacılık; A.Ş.’yi kurarak işbirliği yoluna gitmişti. Ancak bu girişim, hedefler; ve yönetim biçimi konularında ortak bir zeminde buluşulamadığından,; herhangi bir ticari faaliyet gösterilmeden sonlandırılmıştı. Aradan; geçen beş yılda hem Makro Market hem de Uyum Gıda, çok önemli bir; mesafe kat etti. Bu süreçte Makro Market faaliyet alanını Türkiye’nin; 14 iline yayıp 168 mağazaya ulaşırken, Uyum Gıda da hisselerinin yüzde; 30’unu halka arz ederek, o tarih itibariyle İMKB’de işlem gören; beşinci perakendeci oldu.


Uyum Gıda’nın halka arz sonrası gösterdiği; yüksek performansın yerli ve yabancı perakende zincirleri ve fon; yatırımcılarının ilgisini çektiği bir dönemde, Makro Market ile; geçmişteki işbirliği arayışı yeniden gündeme geldi. Taraflar, iyi; niyetle ve işbirliği arzusuyla oturdukları masadan stratejik ortaklık; kararı ile kalktı.; Ankara merkezli Makro Market halen 14 ilde (Ankara, Amasya,; Antalya, Bolu, İstanbul, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Karaman, Malatya,; Mersin, Ordu, Samsun, Yozgat), 163 bin 770 metrekare satış alanına; sahip 168 mağazası ile hizmet veriyor. 5 binin üzerinde çalışanı; bulunan ve yılda 70 milyon müşteriye ulaşan Makro Market, aylık; ekonomi dergisi Fortune Türkiye’nin “En Büyük 500 Şirket”; araştırmasında 2011 yılı verilerine göre 110’uncu sırada. 1991 yılında; kurulan Makro Market’in Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör, aynı; zamanda Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun da kurucu başkanı.; İstanbul merkezli Uyum Gıda ise halen üç ilde (İstanbul, Tekirdağ,; Kocaeli) 40 bin 535 metrekare satış alanına sahip 55 mağazasında; hizmet sunuyor. 2 bine yakın çalışanı bulunan ve yılda 20 milyondan; fazla tüketiciye ulaşan Uyum Gıda ise aylık ekonomi dergisi Capital’in; “En Büyük 500 Şirket” araştırmasında 2011 yılı verilerine göre 487’nci; sırada. 1998 yılında kurulan Uyum Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı ise; İskender Keleş.

Hiç yorum yok: