22 Ekim 2012 Pazartesi

Gündem

Piyasalarda geçtiğimiz hafta sert satış dalgasının yeni haftada biraz daha yumuşamış görünüyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa liderler zirvesinden sonra bankacılık birliği tarafında farklı açıklamalar karışıklık yaratırken esas keyif kaçıran zirvede İspanya’nın konuşulmaması oldu.
İspanya’da yardım konusunda baskı görmediğini açıklayan Rajoy çok aceleci olmayacaklarını bir kez daha belirtti. Dün Galiçya ve Bask bölgesindeki seçimler Rajoy için önemli testlerden biri oldu. Bask bölgesinde Rajoy çoğunluğu kaptırırken evi Galiçya’da sandalye sayısını yükseltti. Bu arada İspanyol tahvillerinde hafif yukarı gelinse de son 6 ayın en düşük seviyeler korunuyor.


ABD'de New York borsasında endeksler haftanın son gününü düşüşle tamamladı. ABD hisseleri özellikle, Microsoft ve General Electric'in tahminlerin altında kalan verileri ve Euro Bölgesi liderlerinin İspanya'ya yönelik bir yardımı Brüksel zirvesinde tartışmamaları sonrası düşüş gösterdi. Böylece gösterge endeksler Haziran ayından bu yana en büyük düşüşü yaşamış oldu.Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre 205.53 puan veya yüzde 1.52 düşüşle 13.343,51 puandan günü tamamlarken, Nasdaq 67.25 puan veya yüzde 2.19 düşüşle 3.005,62 puana, S&P 24.15 puan veya yüzde 1.66 düşüşle 1.433,19 puana indi

Abd'de bugün Caterpillar, Texas Instruments ve Yahoo bilançoları açıklanacak

Japonya'da ihracat, küresel yavaşlama, yendeki güçlü seyir ve Çin ile toprak anlaşmazlığının iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkilemesi ile birlikte, geçen yılki deprem felaketinden bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

İhracat Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.3 düştü ve dış ticaret açığı 558.6 milyar yen (7 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti. Bloomberg News'un anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 9.9 düşmesi bekleniyordu. İthalat ise Eylül ayında yüzde 4.1 yükseldi.

ABD hisseleri, Microsoft Inc. ve General Electric Co.'nun tahminlerin altında satış açıklaması ve Avrupalı liderlerin bankacılık düzenlemesi çizelgesi konusunda anlaşmaya varmasıyla Standard & Poor's 500 Endeksi'nin son bir aydaki en büyük haftalık çıkışını azaltmış oldu.

Avrupalı 27 lider, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 1 Ocak'tan itibaren bölge bankalarının ana denetmeni olması konusunda anlaşmaya vararak, 2013 yılında İspanya bankalarına direkt yardım ihtimalini de arttırmış oldu. 6,000 Euro Bölgesi bankasının hepsini içine alabilecek olan sistem, 1 Ocak 2014 yılından itibaren devreye girecek.

Alman Der Spiegel’in haberine göre Almanya Maliye Bakanı Yunanistan’ın borçlarını azaltmak için yeni yollar üzerinde çalışıyor.Bugüne kadar sert taviz vermeyen yapısı ile tepki çeken Almanya,2020’ye kadar borç/GSYH’sını yüzde 120’ye çekmesi gereken Yunanistan’ın borçlarının geri alınması ile ilgili çalışmalar üzerine çalışmalar yapıyor.
Avrupa kalıcı istikrar fonundan Yunanistan hükümetinin alacağı destek ile borçları yüzde 25 azaltması konuşuluyor. 10 milyon euroluk Yunan tahvilinin alınması ile 40 milyon euroluk borcun azaltılması planlanıyor.Pazar günü yapılan değerlendirmelerde Troyka raporunun bekleneceği yine Maliye Bakanlığı tarafından açıklanırken spekülasyonlara zemin hazırlanmak istenmediğinin atlı çizildi.Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Joerg Asmussen’de her ne kadar Yunanistan için taviz vermeyeceğini kaydetse de borçların geri satın alınması ile ilgili öneride bulunmuştu.


İMKB’de gözler kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in 8 Kasım’daki toplantısından çıkacak karara kilitlendi. İki senaryo üzerinde duran uzmanlar yatırımcıların bu dönemde hızlı alımlardan uzak durması ve yükselişlerde kârlı pozisyonlarını kademeli olarak kapatması uyarısında bulundu.

İranlı Tehran Times gazetesi, Suriye elektrik şirketinin Türkiye, Mısır ve Ürdün ile elektrik iletim hatlarını keserek bu ülkelerin yerine “bölgesel müttefiki” İran’dan elektrik alacağını yazdı.Gazete Suriye’nin birkaç yıl önce Türkiye, Lübnan, Mısır, Irak ve Ürdün’ün de katılımıyla hayata geçirilen bölgesel interkonekte elektrik sistemi projesinden çekildiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: