3 Eylül 2012 Pazartesi

Gündem

Cuma günü FED Başkan’ı Ben Bernanke’nin açıklamalarında sürpriz bir gelişme gözlenmezken piyasa beklentisinin sıcak kalmasında etkili oldu. Genel hatları itibariyle 12-13 Eylül’de yapılacak olan FED FOMC toplantılarına sarkan beklentiler ile Cuma günü ABD endeksleri günü pozitif kapattı. 

Avrupa’da yeni haftada gözler ECB’de olacak. ECB toplantısında Draghi’den de somut bir adım beklenmiyor. Net adım atılmasının kolay olmayacağı yönünde raporlar gelirken bazı kaynaklarda Draghi’nin bugün darf metin sunacağı bunu üzerinden toplantının yapılacağı belirtiliyor.

İspanya Bankia’yı kendi imkanları ile kurtaracağını açıklarken sorunlu bankaların elindeki aktiflerin kötü banka olarak adlandırılan bir başka bankaya devredileceği belirtildi. İspanya’nın yardım başvurusu konusuna ECB’nin planının bekleyeceğini açılaması ardından tahvil faizinden yeniden yükseliş gözlendi.
Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart, yaptığı açıklamada, "FED'in ekonomiye daha fazla yardım sağlayıp sağlamaması sorusuna yanıt vermek çok zor bir karar" diye konuştu. 

 
San Francisco FED Başkanı John Williams, gelecekte atılacak parasal genişleme adımlarının istihdam büyümesi üzerinde ciddi bir etki yapmasını istediğini, gelecekte atılacak parasal genişleme adımlarının en azından 2'nci parasal genişleme kadar büyük olması gerektiğini söyledi. 

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bu hafta açıklanacak istihdam rakamlarının Ağustos'ta hız kesmesi, işsizlik oranının da 43. ayında da yüzde 8'in üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Ekonomistler, istihdam verisinin, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin işgücü piyasasını ABD'nin "en sorunlu bölgelerinden" olarak nitelemesini haklı çıkaracağını düşünüyor.


Avustralya'da perakende satışlar tüketicilerin harcamalarını azaltmasıyla beklenmedik şekilde gerileyerek, son 2 yılın en sert düşüşüne işaret etti Avustralya doları verinin ardından 5 haftanın en düşüğüne geriledi.

HSBC Holdings Plc and Markit Economics'in özel istihdam raporuna göre, Çin'in imalat sanayî satın alma yöneticileri PMI Endeksi Ağustos'ta 47.6 puan ile Mart 2009'dan bu yana en hızlı daralmasına işaret etti. HSBC'nin 23 Ağustos'ta açıkladığı öncü veriler 47.8 puan, Temmuz rakamları ise 49.3 puan olarak gelmişti.
 
Societe Generale ekonomisti Yao Wei'ye Yao Wei yaptığı açıklamada, "Eğer merkez bankası büyümeyi artırmak için pareket geçmez ise ekonomi üzerinde aşağı yönlü baskı çok büyük olur. Faiz indiriminin zamanlaması gelelecek hafta açıklanacak ekonomik göstergelere bağlı olacak" diye konuştu.


Kore Merkez Bankası'nın faiz kararının öncesinde açıklanan enflasyon verisine göre, Güney Kore'de tüketici fiyatları Ağustos'ta 12 yılın en düşük hızında seyretti.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl Orta Vadeli Program’ın (OVP) hazırlandığı konjonktürün, geçen yıla göre daha olumsuz olduğunu, buna rağmen Türkiye’nin yüzde 4’lük büyüme hedefini değiştirmediklerini söyledi. Babacan, “Büyüme, belki bu hedefin bir miktar altında olabilir ancak hedefi değiştirecek kadar büyük bir sapma beklemiyoruz” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını belirtirken, “2013 bütçesi üzerinde çalışıyoruz, tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’nin başarısı bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizliğine izin veremeyiz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Ağustos ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 düşerek 10 milyar 505 milyon dolar oldu. 

 

Hiç yorum yok: