30 Temmuz 2012 Pazartesi

Merkez Bankası Opsiyonları

Uzun süre sonra ilk kez sadece FED'in değil ECB'nin de fiyatlamalar üzerinde etkin olabileceği bir MB toplantı haftasına giriyoruz. Kısaca hangi alternatifler var ve ne tepkiler verilebilir üzerine bir özet geçiyorum. Tüm alternafilerden ziyade son dönemde Bernanke ve ECB tarfafından dile getirilenleri yazıyorum. Elbette ISM veya teknik seviyelerin kırılması gibi gelişmeleri aşağıdaki görüşlerin değiştirilmesini gerektirebilir.
  
1- FED hiçbir şey yapmaz ve önceki toplantıda söylediği görüşleri korur. Son GDP(ler) yön açısından negatif olsada FED birkaç ISM ve NFP görmek için beklemeyi tercih edebilir.
  • Endeksler satış yer. Ancak sene başından bu yana QE veya sinyali gelmedi satışlarına rağmen ekonomik gidişatın bozulduğu görülüyor. Bu nedenle endekslere gelecek satış bir alım fırsatı olur ve teknik seviyeler kırılmadığı sürece yeni bir zirve görülmesi yüksek ihtimal. ISM veya NFP iyi geldiği taktirde asıl satış yaşanacaktr.
  • Euro satış yer ancak ECB yi görmeden bu satışın da çok kalıcı olmasını beklemiyorum. Teknik açıdan haftalık bazda Euro önemli bir dönüş yaptı (yarın videoda tartışabiliriz).


2-Many participants indicated that if it were possible to construct a quantitative economic projection and asso-ciated path of appropriate policy that re􀀀ected the col-lective judgment of the Committee, such a projection could potentially be helpful in clarifying how the out-look and policy decisions are related. Senatoya yapılan konuşmada Bernanke bu alternatiften bahsetmişti. Yani iletişimin kuvvetlendirilmesi babında her üyenin tek tek beklentisini açıklaması yerine quant bir model oluşturularak piyasanın  ekonomi-FED kararları arasındaki ilişkinin daha iyi anlamasını sağlamak.

  • Bu adımın anlaşılması ve sindirilmesi ve daha fazla karışıklık yaratmaması zor olabilir. Bu nedenle ilk aşamada yukarıda belirttiğim gibi sınırlı satışlar olabilir
3- 2014 ortası olarak verilen faizlerde değişim tarihi 2015e çekilebilir.

  • Pek bir etkisi olmaz. 
4- Rezervlere verilen faizlerin sıfırlanması. Bernanke bu adımın para piyasaları bozacağını düşündüğünden (ve kısmen de gördüğümüzden ) çok düşük bir ihtimal. Yine benzer bir şekilde 0-0.25 bandında olan faizleri 0-.0.15% gibi sembolik bir indirime de gidebilir.

  • Endekslerde fazla bir etkisi olmaz , dolar biraz değer yitirebilir.
5- (Sterlize) Bir QE programı açıklanır. Hazine tahvili veya MBS alımları söz konusu olur, 1 trilyona kadar rakamların yazıldığı raporlar görüyoruz. Bu ihtimalin yüksek olduğunu düşünmeme rağmen ISM'in zayıf geldiğini görmeyi tercih ederim.

  • Hisse senedi piyasaları yükselir
  • Altın yükselir (sterilize değilse)
  • Euro yükselir(" ")
  • Bono piyasasının tepkisi daha zayıf kalır (nereye yükselecek daha) ama yükselir
6- BOE'nin açıkladığı yeni programı ilginç bulduğunu açıklayan Bernanke ( Banklar kredileri BOE ile swaplayıp tahvil alıyor ve bunu repo piyasasında daha ucuza borçlanmak için kullanıyor, kredilerin 5% ile sınırlı program büyüklüğü.. Yeni kredi açan bankalar  her 20 poundluk büyümeye karşı 1 pound ucuza (0.25) kredi kullanabilecek. Kredileri daralanlar ise daha yüksek fiyata borçlanacak) buna benzer bir operayona girmek istiyorsa discount rate'i (deposit rate , discount rate derken iyice kafanızı karıştırabildiğimi umuyorum :) ) düşürür. Şu anda FED fazileri + 50 puanda yani 0.75%te bulunan oranı (ki normalde bu oran zaten FFR+100 aslında) düşürür ve 90 gün olan kredi süresini 180 veya bir yıla uzatır. Ingiltere örneğinden gidersek bu 300 milyar dolarlık yeni bir kredi fırsatı anlamına gelebilir. (ABD bankacılık sistemi İngiltere veya Avrupada yaşanan sıkıntılardan muzdarip olmadığından benze işe yaramaz ama bu karar alındıktan sonra tartışmak daha doğru olacak)

  • Endekslerde sınırlı bir yükseliş , ardından satış gelebilir
  • İlk aşamada FED bilançosu (QE ile aynı niteliklerde olmayacak şekilde) büyüyeceğinden Dolara satış gelir.

Bunların dışında optionlar da daha önce yazdığım gibi söz konusu ancak son dönemde öne çıkan alternatifler bunlar gibi görünüyor.

Hiç yorum yok: