25 Temmuz 2012 Çarşamba

Gündem de Neler Var ?

Uluslararası piyasalar, Çin'de büyümenin yavaşlamakta olması ve Avrupa borç krizinin küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerinden olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri düşüşünü dördüncü güne genişletirken, ülke tahvil faizleri rekor seviyelere düştü. Teknoloji hisseleri, Apple Inc.'nin karının ve satışlarının analistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından geri çekildi. 

Apple üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla net 8.8 milyar Dolar, hisse başına 9.32 Dolar kar elde etti. Geçen yılın aynı döneminde 7.3 milyar Dolar, hisse başına 7.79 Dolar kar etmişti.   Bu çeyrekte gelirler ise yüzde 23 artarak 28.57 milyar Dolar seviyesine tırmandı.    Wall Street analistleri ise Apple'ın hisse başına 10.37 Dolar kar elde etmisini ve gelirlerin 37.22 milyar Dolar olmasını bekliyordu. Apple 3'ncü çeyrekte beklentilerin alt sınırında 26 miyon iPhone, beklentilerin üzerinde 17 milyon iPad sattı. 

Çin'in yavaşlayan ekonomisi karşısında ciddi aşağı yönlü risklerin bulunduğunu ve ülkenin yatırımlara fazla bağlı olduğunu savunan Uluslararası Para Fonu IMF, liderleri, tüketimi desteklemeye ve vatandaşların tasarruflarını konuttan uzaklaştırmaya çağırdı.



Moodys'in bu kararı, EFSF'ye garanti sağlayan Almanya, Hollandave Lüksemburg'un kredi notu görünümlerinin 'negatif'e indirilmesinin ardından geldi. Almanya tek başına EFSF'ye garantilerin yüzde 29'unu karşılıyor.Moody'sa yaptığı açıklamada, "EFSF'nin görünümünde değişiklik, Finlandiya hariç tüm Aaa notuna sahip kreditörinin negatif notgörünümlerini yansıtıyor" ifadelerine yer verdi.

Wall Street Journal gazetesi Fed'in ekonomiyi desteklemek için yeni bir harekete daha yakın olduğunu iddia etti

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troyka Heyeti, borç krizindeki Yunanistan'ın reformlarını incelemeye başlarken, Reuters haber ajansına konuşan bazı Avrupa Birliği yetkilileri, ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılmasının gerekebileceğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody'sin Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un Aaa olan kredi notlarının görünümünü negatife çekmesinin ardından euro liderleri "Euro Bölgesi'ndeki istikrarı koruma sözlerini" bir kez daha tekrarladı.

Japonya Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre ithalat yıllık bazda yüzde 2.2 düşüş kaydederken, ihracat da yüzde 2.3 azaldı ve ülke 61.7 milyar yen (789 milyon dolar) dış ticaret fazlası verdi. Bloomberg News'in anketine katılan 29 analistin medyan tahmini dış ticarette 140 milyar yen açık olacağı yönündeydi.


Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Suriye Ulusal Konseyi’nin Kürt asıllı başkanı Abdülbasid Seyda, “sonu Kaddafi gibi olmadan” Suriye Devlet Başkanı Esad’a yer bulunması konusunda anlaştı. Davutoğlu, Seyda’dan Suriye’nin kuzeyinde asılan Kürdistan bayraklarının indirilmesini istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli ve yenilenebilir kaynaklara önem verdiklerini belirterek, ''Doğalgazın elektrik üretimindeki yeri yüzde 52-53 civarındaydı ama yağmurların da bol olmasıyla bu pay yüzde 45'lere kadar düştü'' dedi.

Hiç yorum yok: