23 Haziran 2012 Cumartesi

Suriye'ye nota verildi...

Suriye'ye nota verildi
 
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye, Türkiye, düşürülen askeri uçağa ilişkin Suriye'ye diplomatik nota verdi. ...SON DAKİKA...

'Türk jetini SA-6 vurdu' iddiası

Suriye'nin Türk jetini nasıl vurduğu sorusuna yanıt aranıyor. Bu konuda fikir sahibi olmak için Suriye'nin elindeki silahlara ve hava savunma sistemine göz atmak gerekiyor. Uzmanlara göre, Türk askeri uçağı SA-6 tipi Rus üretimi hava savunma sistemiyle vuruldu.

Davutoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan ile görüştü.

Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürmesi üzerine Ankara son 24 saati yoğun bir trafik içinde geçiriyor. Dün akşam yapılan güvenlik zirvesinin ardından bugün de toplantılar Dışişleri Bakanlığı'nda sürdü.

Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından atılacak adımlar ve bundan sonra izlenecek politika her türlü ihtimal hesaba katılarak değerlendiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı konutunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, ilgili diplomatlar ve üst düzey askeri yetkililer bir araya geldi.

Toplantıda, bundan sonra atılacak adımlar ve arama kurtarma faaliyetlerine ilişkin eşgüdüm belirlemesi yapıldığı vurgulandı.

Türk Jetini Suriye Düşürdü

Akdeniz'de Suriye açıklarında düşen Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü açıklandı.
Açıklama Başbakanık Resmi Konutu'nda düzenlenen güvenlik zirvesi sonrası yapıldı.
Başbakan Erdoğan, gelişme üzerine Meksika ve Brezilya ziyaretleri dönüşü ayağının tozuyla güvenlik zirvesini topladı.
Zirvenin ana gündem maddesi 'Suriye'nin Türk savaş uçağını düşürdüğü' iddiasıydı.
2 saat 10 dakika süren zirve sonrası yapılan yazılı açıklamada "Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır" denildi.
Açıklamada, 22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç Meydanı'ndan kalkış yapan uçakla, radar ve telsiz temasının kesilmesinin akabinde yaşanan gelişmelerin, yapılan toplantıda ele alındığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
''İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır.
Pilotlarımız dahil arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir.
Türkiye olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından, nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır.''

'Kara Sularımızda Vurduk'

Başbakanlık Resmi Konutu'nda düzenlenen zirve sonrası yapılan açıklamada Türk jetinin Suriye tarafından düşürüldüğü belirtildi.
Açıklamanın ardından bir açıklama da Suriye kanadından geldi.
Suriye Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Türk jeti sınırımızdan 1 kilometre içeri girdi" denildi.


'Hedefi vurulduktan sonra Türk uçağı olduğu tespit edildiği' belirtilen açıklamada pilotun ve uçağın enkazının bulunması için Türk birlikleriyle ortak çalışma yürütüldüğü bildirildi.

Arama Çalışmaları Devam Ediyor

Vurulduktan sonra Akdeniz'e düşen Türk savaş uçağını arama çalışmaları sürüyor.

Malatya Erhaç Meydanı'ndan kalktıktan sonra dün saat 11.58'de Hatay'ın güneybatısında deniz üzerinde radardan kaybolan ve telsiz bağlantısı kurulamayan savaş uçağını aramak için harekete geçen Sahil Güvenlik ekipleri gün ağarınca Samandağ'ın Çevlik Limanı'na demir attı.

Hiç yorum yok: