25 Haziran 2012 Pazartesi

Gündemde Neler Var ?

Berlin Hükümeti sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 28-29 Haziran'daki zirveye hazırlanmak için bir araya gelecek.
Troyka heyetının yunanıstan zıyaretı ertelendı. Bugun atına'da olması beklenen heyet, basbakan samaras'ın ve malıye bakanı rapanos'un saglık durumları nedenıyle zıyaretı erteleme kararı aldı. Zıyaret ıcın yenı bır tarıh ıse belırlenmedı.

Yeni haftada gündem İspanyol bankaları olacak. İspanyol maliye bakanı Guindos’un geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada yeni haftada pazartesi günü İspanyol hükümetinin resmi yardım başvurusu yapması bekleniyor. Bağımsız denetim kurumalarında 51-62 milyar euroluk ihtiyaç açıklanması sonrasında bu rakamların artacağına yönelik haberler geçtiğimiz hafta gelmişti. Yeni haftada yeni rakamların çıkması muhtemel.


Yeni haftada ise Brüksel’de toplanacak ola liderlerin açıklamaları takip edilecek. İki günlük zirvede İspanya’nın ana madde olması bekleniyor. Artık liderlerden net sonuçlar beklense de genel kanı bu toplantıdan da tatmin edici bir sonuç çıkmayacağı yönünde.


Başta Fransa ve İtalya tarafından olmak üzere euroyu kurtarmak için kendisinden daha kararlı hamleler talep edilen Almanya, bu hafta giderek daha da birleşen Euro Bölgesi ülkeleri ile karşı karşıya gelecek. Avruopalı liderler bu hafta 28-29 Haziran'Da euroyu kurtarmak ya da sonunu beklemek arasındaki ince ayrıma işaret edecek zirve için hazırlanıyor.

Toplantının Brüksel’de yapılacak zirvede istenen hedefe ulaşma açısından yararlı olduğunu ve dört ülkenin ekonomik entegrasyon konusunda bir yol haritası üzerinde uzlaştığını söyleyen Hollande, “AB Konseyi, Avrupa ve euro’ya yönelik güveni artırmalı” dedi. Her geçen gün üzerindeki baskı artan Merkel de büyüme konusunda 120-130 milyar euro düzeyinde bir kaynağın mobilize edilmesi konusunda anlaştıklarını belirterek, “Yüzde 1’lik büyüme hedefi önemli bir sinyal” diye konuştu. Monti ise üzerinde anlaşılan ilk hedefin büyümeyi başlatma, yatırımı artırma ve istihdam yaratma olduğunu söyledi.


İkinci kez girdiği genel seçimlerden sonra yeni hütümetini kuran Yunanistan, önümüzdeki günlerde, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi kapsamında kendisinden istenen kemer sıkma paketinin koşullarını rahatlatma konusunda çalışmalara başladı.

Hiç yorum yok: