31 Mart 2012 Cumartesi

Erdemir'de ne oldu? Neler olabilir?

Demir-çelik devi Arcelor-Mittal'in Ereğli hisselerini satışı, teknik boyutlar içerdiği için kafaları karıştırdı.

Zaten şirketin hisseleri satacağını açıklamasıyla satışı arasında geçen süre çok kısıtlı olduğu için kimse ne olduğunu anlayamadan hisse fiyatlarında yüzde 11'lik düşüş yaşandı.

Konu oldukça teknik, bu nedenle mümkün olduğunca karıştırmadan satışın nasıl olduğunu, bundan sonraki hisse performansı üzerinde de nasıl etki yapabileceğini aktarmaya çalışalım.
Öncelikle Arcelor Mittal elindeki yaklaşık 540 milyon hisse senedinin 270 milyon adedini satacağını açıkladı (yüzde 25'lik hissenin yüzde 12,5'ine denk geliyor).
Burada Goldman Sachs ile yapılan bir anlaşma ve oldukça başarılı bir finansal mühendislik söz konusu.

Çünkü satış, belirlenen bir iskonto üzerinden çok hızlı alım-satım yapabilen hedge fon ve kurumsal yatırımcılara yapıldı.

Bu satış modeli, daha önce GE'nin Garanti Bankası hisselerini satışı aşamasında da gündeme gelmiş ama BBVA ile yapılan anlaşma nedeniyle gerek duyulmamıştı.
Buna göre, Arcelor Mittal, Goldman Sachs aracılığıyla elindeki hisselerini satın almak isteyebilecek yatırımcılar ile irtibata geçti. Sonradan gelen açıklamada görüldüğü üzere yüzde 11'lik iskonto üzerinden ve 3.56 liralık fiyattan satışı gerçekleştirdi.


Yani 135 milyon adetlik hisse (yüzde 6.25'e denk geliyor) bu fiyat üzerinden ve doğrudan hisse satışı yöntemiyle satıldı.

Ereğli hisselerinde satışın ilk gününde (28 Mart) gerçekleşen 200 milyon adetlik hisse değişimi dikkate alındığında, 3.56'lık iskontolu fiyattan hisseyi satın alan hedge fon ve yatırımcıların tamamının dahi satıp çıkmış olma ihtimali var. O günün ortalama fiyatına bakıldığında 3.62 lira olduğunu görüyoruz.

Dolayısıyla kısa sürede hisseyi iskontolu alıp ciddi bir kar ile satmış olan fonlar olabilir.
Gelelim satışın ikinci kısmına. Arcelor Mittal, yüzde 12.5'lik kısmın kalan yüzde 6.25'ini satışı için Frankfurt'ta varant piyasasını kullanacağını açıkladı. Satışın temel başarısı ise burada görülüyor. Çünkü Arcelor Mittal, elindeki hisselerin tamamını doğrudan hisse senedi satışı ile yapsa, muhtemelen bugünkü fiyatların çok daha altı görülürdü.

Bu nedenle kullanılan varant piyasasında 135 milyonluk ikinci kısım hisse, üç ayrı vadeye yayılacak şekilde satılacak.

Üç vadenin ilki Temmuz'da ilk fiyatın yüzde 5 üzerinde 3.74 liradan, ikincisi Ekim'de yüzde 10'luk primle 3.90 liradan, üçüncüsü ise Aralık vadede yüzde 15 primle 4.04 liradan satılacak. Burada dikkate almak gereken bir başka nokta da varantların kendi fiyatlarının da olduğu, dolayısıyla aslında yatırımcılara sunulan iskontonun referans fiyat üzerinden (örneğin ortalama 10 kuruşluk varant fiyatı olduğunu varsayarsak) yüzde 11 değil, yüzde 14'e çıktığını da söyleyebiliriz.

Her bir vadede (toplam üç vade var), Ereğli'nin fiyatı varant kullanım fiyatının üzerine çıkarsa, varantlar kullanılabilir. Dolayısıyla, İMKB'ye 45 milyon adet Ereğli hissesi gelebilir.
Peki, bu elinde Erdemir hissesi bulunduran yatırımcılar için ne ifade ediyor? Varant piyasasını Türkiye'de en iyi bilen isimlerden biri olan Deutsche Securities Türev Ürünler Satış Direktörü Albert Krespin, buradaki varantlarda amacın Türkiye'deki varantlardan farklı olarak hisse performansaına katılım değil, hisseyi satmak amacını taşıdığına dikkat çekiyor. Krespin'in yorumlarına göre, hisse fiyatı örneğin ilk vadedeki 3.74'lük fiyatın üzerine her geldiğinde, elinde bu varantları bulunduran yatırımcı için vade içi ya da vade sonunda satış imkanı söz konusu.

Dolayısıyla hissenin her vade için belirlenen fiyatın üzerine gelme olasılığı biraz zor görünüyor.
Belirsiz kalan tek nokta var. Eğer vade geldiğinde hisse fiyatı, varantlar için belirlenmiş fiyatın altında kalırsa ne olacağı. Bu durumda varanta konu olan hisseler Arcelor'un elinde kalacak. Arcelor'un bu durumda ne yapacağı belirsiz. Ya yüzde 18.25 hissede kalıp sonra bakacak ya da farklı bir yol izleyecek. Önümüzdeki günlerde de bu sorunun yanıtını bulmaya çalışağız.

Hiç yorum yok: