Alt Sayfalar

8 Ekim 2013 Salı

UTOPİA TURİZM Şirket ve Teknik Analizi

-          Hisselerin %52’si Zekai Dursun’a ait, %40’ı ise halka açık. Şubat 2011’de halka açıldı, halka arz fiyatı 3.36 TL. Mevcut hisse fiyatı ise 1.29.  
 
-          Şirket daha önce konut, iş merkezi ve otel inşaatları gerçekleştirmiş ve şimdi de ağırlıklı olarak otel işletmeciliği, elektrik üretimi ile birlikte altyapı yatırımlarına (taahhüt) odaklanmaktadır.
-          Şirket, 2007’den itibaren 1118 yatak ve 559 odalı beş yıldızlı Utopia World Hotel’i (yaklaşık değeri 50.5 mln EUR) işletmekte. Ayrıca 2013’ten itibaren Isparta’da 4MW kurulu gücü olan Aydemir Elektrik üretim santralinin de sahibi (10.7 mln USD’ye satın almıştı).
-          Mevsimsellikten dolayı (turizm sektöründe faaliyetleri olduğu için) şirketin ikinci ve üçüncü çeyrekleri faaliyetleri açısından çok daha güçlüdür. Şirket elektrik üretimi işinden zarar etmekte.

-          Haziran sonu itibariyle 61 mln TL net borcu var (halka arzdan bu yana yaklaşık 15 mln TL artmış), borçlar döviz cinsi. Dolayısıyla hem kur riski hem de faiz riski var. Borçluluk şirketin net karını olumsuz etkilemekte. TL’nin zayıflaması nedeniyle de kur farkı zararı yazıyor. Faaliyetlerinin zayıf olması nedeniyle borçluluk bir risk.
-          Şirketin bilançosunda toplam 3.8 mln TL değerinde yatırım amaçlı gayrimenkuller (arsalar, dükkanlar ve daireler) bulunuyor. 
-          Şirket iştiraki vasıtasıyla Ankara’da bulunan Maltepe AVM’nin yaklaşık %8’ine sahip (yaklaşık bilanço değeri 5.4 mln TL). SPK, bu AVM ile ilişkili olarak Mart ayında yönetim kurulu başkanı Zekai Dursun ve yönetim kurulu üyesi Ayşegül Karaca hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
-          SPK 2011 sonunda %375 bedelsiz sermaye artışı başvurusuna onay vermemişti. Şirket 2013 Nisan ve Mayıs aylarında toplam 1 mln hisseyi ortalama 2 TL fiyattan borsadan geri satın aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder